Jablkový zákusok
Jablkový zákusok s mascarpone a tvarohom (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
Šťavnatý zákusok, ktorý prekvapí chuťou. Prípravy sa netreba sa báť...
27 porcií |
50-55 minút príprava |
20-25 minút na 190 °C |
Postup
- Vajíčka so štipkou soli vyšľaháme do peny, pridáme vanilínový a kryštálový cukor a vyšľaháme do penista. Striedavo pridáme olej a teplú vodu a zašľaháme. Múku preosejeme spojíme s práškom do pečiva, sódou bikarbónou a po častiach vmiešame do vaječného základu na menších otáčkach mixéra a nakoniec zľahka premiešame varechou.
- Plech 25x30 cm vyložíme papierom na pečenie a rozotrieme pripravené cesto. Rúru predhrejeme na180-190 stupňov pečieme 20-25 minút. Po upečení necháme korpus vychladnúť.
- Suroviny na jablkovú plnku.
- Jablká ošúpeme, nakrájame na malé kúsky, dáme do misky a zalejeme vodou. Pridáme cukor, celú škoricu privedieme k varu a dusíme za občasného miešania 5-6 minút. Zlatý klas rozhabarkujeme v 250-300 ml džúsu a vlejeme k jablkám.
- Uvaríme hustú jablkovú plnku. Z plnky vyberieme celú škoricu a necháme trochu vychladnúť.
- Vychladnutý korpus prerežeme na dva pláty, odstránime papier na pečenie. Jednu časť korpusu vrátime na plech a pokvapkáme jablkovym džúsom.
- Rozotrieme pripravenú jablkovú plnku, uhladíme.
- Suroviny na prípravu mascarpone krému.
- Mascarpone, tvaroh jemný, kyslú smotanu (16-18 %), vanilkový a práškový cukor vymiešame spolu.
- Trochu krému rozotrieme na jablkovú plnku.
- Položíme druhú časť korpusu, pokvapkáme jablkovým džúsom, rozotrieme zbytok krému, uhladíme a zákusok dáme do chladničky stuhnúť.
- Po stuhnutí krájame najlepšie horúcim nožom, ozdobíme podľa vlastnej fantázie a podávame. Dobrú chuť.