Jablkový páj

Autor receptu: redakcia

10
porcií
10 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Postup

  1. Jablká ošúpeme, nakrájame na malé kocky a dáme variť. Pridáme citrónovú šťavu, cukor, vanilkový struk a varíme až do zmäknutia asi 10 minút. Vanilkový struk vyberieme.
  2. Cesto: Múku s cukrom a so štipkou soli zmiešame, pridáme maslo a vajíčko. Zmes dôkladne spracujeme, až kým nevznikne hladké cesto. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme dve hodiny odstáť v chladničke.
  3. Okrúhlu formu vymastíme a vysypeme múkou. Cesto vyberieme z chladničky, rovnomerne roztlačíme po celej forme, popicháme vidličkou a polejeme jablčným pyré.
  4. Navrch poukladáme na tenko nakrájané očistené jablká, posypeme vanilkovým cukrom a potrieme tenkou vrstvou marhuľového džemu, aby jablká dostali zlatú farbu. Pečieme asi 30 minút pri teplote 180°C.