Jablkový krémeš (fotorecept)
Autor receptu: izabella929
Je obdobie dozrievania jablčok a preto že ich mám tento rok dostatok,upiekla som výborný
zákusok.
10 porcií |
50 minút príprava |
40+20 minút na 180 °C |
Postup
- Ako prvé som začala robiť jablčka, lebo to vyžaduje viac času..jablčka som očistila,umyla, pokrájala na tenké plátky, pridala 100g. krištálového cukru a 1 lyžičku škorice, dala do rajnice na sporák a za stáleho miešania uvarila na hustú kašu...musí sa všetka tekutina odpariť...
- uvarenú kašu som nechala vychladiť.. varila sa 40 min za stáleho miešania...
- cesto:4 bielky som vymiešala na trdý sneh,pridala som cukor a soľ a miešala ďalej..pridala som do tvrdej hmoty, po malých dávkach vymiešané žltka a tiež po malých dávkach opatrne hladkú múku...potom roztopíme maslo , ale tak aby sa do cesta dostalo vlažné a v malých dávkach ho primiešavame opatrne do cesta..
- cesto som vyliala na plech vyložený pečiacou foliou, môže byť aj pečiaci papier...
- upečený koláč treba po malej chvíľke vyložiť na mriežku, aby sa chladil rovnomerne..
- uvarila som si krém: 3dl mlieka,2 dl vody zmiešam a pridám 2 balíčky vanilkového pudingu,100g. cukru a uvarila som hustú kašu...z 3 bielkov a 50 g.cukru som vyšlahala tvrdý sneh, ktorý som ešte za horúca, po malých dávkach vmiešavala opartne, aby sa nedolámal..
- Na vychladnutý koláč som natrela ako prvú, vrstvu jablkovej kaše..
- potom som na jablkovú kašu natrela krém...rovnomerne rozotrela po celej ploche koláča..
- Z o 4 dl smotany 2 vanilkových cukrov a 2 lyžíc cukru som vyšľahala šlahačkovú penu..natrela na koláč a dala do chladničky stuhnúť...
- hotovo....jablkový krémeš v reze.. vrch krémeša som jemne posypala škoricovým cukrom...prajem vám dobrú chuť..
- jemný,šťavnatý sladučký zákusok..