Jablkový koláč
Autor receptu: irenaw
Z celozrnnej múky, osladený stéviou.
8-12 porcií |
30 minút príprava |
45 minút na 200 °C |
Postup
- Okrúhlu formu na koláč vymastíme maslom. Zmiešame múku, soľ, stéviu (sladivosť 1:10), škoricu a sódu bikarbónu. Pridáme maslo pokrájané na kúsky a prstami spracujeme na mrveničku. Pridáme žĺtky a jogurt a spracujeme vláčne cesto. Cesto rovnomerne roztlačíme na spodok a boky formy. Odložíme do chladu.
- Rúru dáme vyhrievať na 200°C. Jablká ošúpeme a nastrúhame. Množstvo je orientačné, podľa veľkosti formy aj podľa toho akú chcete vysokú náplň. Použila som 1 liter zaváraných strúhaných jabĺk. Zmiešame so stéviou, škoricou a múkou.
- Jablká dáme na cesto. Pečieme asi 35 minút, kým okraje cesta nezačnú ružovieť. Pred koncom pečenia ušľaháme sneh z bielkov so štipkou soli takmer do tuha. Pridáme stéviový prášok a prešľaháme. Trochu to zredlo, musela som šľahať dlhšie ako obvykle(možno je to pri pečení so stéviou normálne, robila som takýto sneh prvýkrát). Nakoniec bol celkom dobrý, hoci nie tak tuhý ako s cukrom. Vybrala som koláč z rúry a naniesla na jablká sneh. Vrátila som koláč do rúry a zapiekla ešte 10 minút.
- Pred krájaním som koláč nechala celkom vychladnúť. Dobre drží tvar, krája sa bez problémov. Dobrú chuť :-)