Jablkový koláč so šľahačkou

Autor receptu: frezia68

Tento starý recept je zo Života.Obyčajne jablká v koláči strúham,alebo krájam.V tomto recepte sa použijú celé polovice jabĺk a robila som ho po dlhej dobe.

30 minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Na hlbší,stredne veľký pekáč nalejeme olej a celú plochu posypeme kryštálovým cukrom tak,aby cukor bol nasiaknutý olejom.Tento pekáč má veľkosť 23x33 cm a cukor som použila trstinový.Olejom som oproti receptu pečiaci papier potrela a nedala som až 150 ml.Na cukor som ukladala polovice jabĺk...Jablká dáme do vyhriatej rúry na 210 °C na 15 min.Po skaramelizovaní som ich trocha "urovnala"rovnomerne ,aby po obrátení neboli kopce a doliny :-) a posypala škoricou.
  2. Žĺtky s cukrom vymiešame,postupne pridávame olej,vlažnú vodu( olej som tiež znížila na 120 ml a cukor na 210 g oproti receptu a koláču nič nechýbalo.),múku s práškom do pečiva a napokon tuhý sneh z bielkov ( dala som 5 bielka,lebo som mala zvyšné ).
  3. Na zapečené (skaramelizované) jablká nalejeme rovnomerne cesto a dopečieme do zlatej farby asi 20 min na 180 °C.
  4. Vychladnutý koláč obrátime,môžeme posypať postrúhanými ,alebo posekanými orechami,čokoládovou polevou a šľahačkou podľa fantázie. Tu je ešte nie celkom vychladený.
  5. A potom už len papáme a ak vyskúšate DOBRÚ CHUŤ !