Jablkový koláč so šľahačkou
Autor receptu: frezia68
Tento starý recept je zo Života.Obyčajne jablká v koláči strúham,alebo krájam.V tomto
recepte sa použijú celé polovice jabĺk a robila som ho po dlhej dobe.
30 minút príprava |
35 minút na 180 °C |
Postup
- Na hlbší,stredne veľký pekáč nalejeme olej a celú plochu posypeme kryštálovým cukrom tak,aby cukor bol nasiaknutý olejom.Tento pekáč má veľkosť 23x33 cm a cukor som použila trstinový.Olejom som oproti receptu pečiaci papier potrela a nedala som až 150 ml.Na cukor som ukladala polovice jabĺk...Jablká dáme do vyhriatej rúry na 210 °C na 15 min.Po skaramelizovaní som ich trocha "urovnala"rovnomerne ,aby po obrátení neboli kopce a doliny :-) a posypala škoricou.
- Žĺtky s cukrom vymiešame,postupne pridávame olej,vlažnú vodu( olej som tiež znížila na 120 ml a cukor na 210 g oproti receptu a koláču nič nechýbalo.),múku s práškom do pečiva a napokon tuhý sneh z bielkov ( dala som 5 bielka,lebo som mala zvyšné ).
- Na zapečené (skaramelizované) jablká nalejeme rovnomerne cesto a dopečieme do zlatej farby asi 20 min na 180 °C.
- Vychladnutý koláč obrátime,môžeme posypať postrúhanými ,alebo posekanými orechami,čokoládovou polevou a šľahačkou podľa fantázie. Tu je ešte nie celkom vychladený.
- A potom už len papáme a ak vyskúšate DOBRÚ CHUŤ !