Jablkovo makový koláč (fotorecept)

Autor receptu: sonulienka

Dnes som improvizovala. Chcela som piecť a nedalo sa mi ísť na varechu.sk tak som piekla z hlavy a tu je výsledok. Celkom chutil a preto si ho aj sem ukladám.

10 minút
príprava
35-40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. hrnček má 400 ml
    Pripravíme si suroviny.
  2. Najprv si dáme do misky sypké suroviny zvlášť do druhej vajcia rozšľaháme.
  3. K vajíčkam prilejeme mlieko a olej a sypké suroviny dobre vymiešame.
  4. Teraz všetko spolu zamiešame.
  5. Plech si vymastíme a vysypeme múkou. Ja som mala plech 42-33 cm. Takto dobre zamiešané cesto vylejeme na plech. Pečieme v prehriatej rúre na 180 stupňov ja mám teplovzdušnú rúru. Pečieme asi 35-40 minút. Treba skúsiť špajdlov do stredu či je koláč upečený.
  6. Pokiaľ sa pečie koláč si urobíme jablkovú plnku. Jablká si očistíme aj od jadrovníka a pokrájame na kocky. Takto pripravené ich dáme podusiť, pridáme šťavu z citróna, koňak /aký máte/ vanilkový ,škoricový cukor a 2 PL trstinový alebo kryštálový cukor ak sú jablká kyslejšie. Keď jablká pustia šťavu pridám 250 ml. vody a varím pokiaľ jablká nezmäknú. Medzi tým si v 600 ml. vody rozmiešam puding a prilejem k uvareným jablkám a ešte povarím asi 4-5 minút do zhustnutia.
  7. Keď je koláč upečený necháme ho vychladnúť ako aj plnku. Po vychladnutí vylejeme plnku na koláč a necháme stuhnúť asi tak 1 hodinu.
  8. Ako vidíte nenafotila som ani upečený koláč a tiež keď som plnku dala na koláč mala som už na ponáhlo. Ale tu je finálny výrobok už aj začatý krájať. Ešte na tanieriku. Ak sa Vám recept zapáčil skúste nie je na tom veľa roboty ak Vám niekto pomôže počistiť jablká to je najväčšia robota inak to je raz dva. Prajem dobrú chuť.