Jablkové pité (fotorecept)
Autor receptu: tinca
Na jablkové pité som už vyskúšala mnoho receptov, dokonca jeden by som už nikdy nepiekla. Ale tento je u mňa TOP recept, pečiem koláčik len podľa neho a každý si ho chváli. U nás to bolo vždy alma-pité.
30 minút príprava |
20-25 minút na 180 °C |
Postup
- Pripravíme si suroviny a najprv urobíme jablkovú náplň, jablká olúpeme, nakrájame na mesiačiky a uvaríme do polomäkka s ostatnými surovinami. NIE na kašu!! Necháme vychladnúť.
- Potom si pripravíme cesto. Múku a cukor preosejeme, pridáme prášok do pečiva a zmiesime s ostatnými surovinami. Vypracujeme vláčne cesto. Hera má byť polomäkká, aby sa dobre zapracovala.
Cesto si rozdelíme na 2 polovice.
- Rozvaľkáme na veľkosť plechu a prvý plát pomocou valčeka prenesieme na plech. Na to rovnomerne rozotrieme jablkovú náplň.
Zakryjeme druhým plátom cesta tiež pomocou valčeka. Popicháme vidličkou.
RADA navyše:Ak chceme koláčik ozvláštniť, môžeme jablkovú plnku posypať nasekanými vlašskými orechami. Ja som dala drvené mandľové lupienky.
Ďalšia dôležitá RADA: cesto je krehké, aby sa vám dobre podarilo preniesť pomocou valčeka na plech,vaľkajte ho na silikónovej podložke, pomocou nej ho ľahko dostanete na valček a potom na plech.
- Pečieme pri 180°C doružova /cca 20-25 min./ na plechu vystlanom papierom na pečenie.
- Po vychladnutí nakrájame na kocky alebo aj na trojuholníčky a posypeme práškovým cukrom.
- Keďže čakám hostí a nemajú radi s maslovými plnkami, tak teda ovocný.
Dobrú chuť!
- Oslava Vierky môže začať, všetko je hotové:)