Jablková torta (fotorecept)

Autor receptu: eldina

môj další "Antirecept" ..:)

80 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Potrebujeme:/tu som ešte netušila, že budem potrebovať aj 2 bal plátkovej želatíny/..:)
  2. do tortovej formy či plechu na koláče-dať papier na pečenie....trúbu predhriať na cca 180 °C
  3. jablká očistiť, pokrájať bud na kocky alebo/ako ja/ nastrúhať na struháku na uhorky, dať do tortovej formy, prihodiť škoricu a cukor/to môžte, samozrejme, podľa vašej potreby, netreba podľa receptu/...tu som si ešte stále myslela, aký fantasticky jednoduchý koláč ma čaká...:))
  4. Cesto: vajcia, cukor, olej, múku, orechy a 1 PDP vymiešať a naliať na jablká....dať piecť na cca 40 minút...ked začne koláč hnednúť, prekryť formu papierom na pečenie, alobal neodporúčam-zvykne sa o cesto zalepiť...:)).....a tu prišla moja prvá chyba:v recepte, podľa ktorého som robila koláč, nebol čas pečenia.....tak ked cesto zhnedlo, pichla som špáratko-"ukazovalo", že je koláč hotový...nechala som ho vychladnúť, vyklopila som ho na tácku/ten papier na pečenie je dolu preto, že koláč bude "naopak", teda-korpus zdola a jablková časť zhora/-ale!!!!!!!zrazu sa mi všetko vylialo, lebo medzi jablkami nebol dopečený...musela som koláč horko-ťažko opäť narvať do tortovej formy a za hlasného nadávania/áno, ked pečiem, som často vulgárna..:))../ dať opäť ešte raz piecť...preto "tipujem", že koláč treba piecť ( v mojom prípade dokopy)cca 40minút...:))
  5. a tu je fešák "nedopečený", asi po 20 minútach-ako vidieť, krásne ma (napriek špáratku) zavádzal...:) /ale to ešte netušil, že sa pôjde opäť opekať/..:)
  6. medzitým, kým sa koláč piekol, som dala variť mlieko , z ktorého som malé množstvo odobrala a pridala do 6 žĺtkov, 5 Pl cukru, 1 van.cukru, 5 PL gustinu, mixérom dobre vymiešala..vymiešanú masu pridala do mlieka a varila dalej...v recepte písalo, že miešať do zhustnutia... pri varení mi hned bolo jasné, že masa nehustne do stavu, do akého by mala..:) ---dúfala som, že ked vychladne-stuhne...ale nie!!.....bolo to stále riedke..nuž som musela improvizovať/ čo pri pečení neznášam/ a pridala som do krému ešte 2 balenia želatíny v plátkoch..potom už krém držal /ale koláč sa dobre predražil/..:)
  7. na upečený koláč dať žĺtkový krém , nechať vychladnúť a stuhnúť...zdobila som šľahačkou..lebo v orig. recepte bolo, že 6 zvyšných bielkov s 15 Pl cukru, miešať nad parou do zhustnutia a tým zdobiť...priznávam, na to som si už netrúfla, lebo som sa bála, že aj to by mi nevyšlo(kedže 2 z 3 vecí mi už nevyšli) a v tej chvíli by už aj letel do smetiaka...:)
  8. torta je pekná a aj chutná, ale za akú cenu!?!?...:))))--------koláč/ked už viem triky, ako na naň/ je vskutku jednoduchý, príprava jabĺk a cesta trvá cca 5 minút, príprava krému tiež 5 minút...ostatný čas je pečenie a chladenie.... do času prípravy zahrniem celkový čas...a ešte niečo-krému je dosť, mohol by sa robiť aj na veľký plech, ako zákusok../ale ja už nie/...:)