Jablková štrúdľa z ťahaného cesta

Autor receptu: patrick

Je to koláč ktorý som už dlho chcel vyskúšať, no bál som sa ťahaného cesta pretože som s ním zatiaľ nemal žiadne skúsenosti.

60 minút
príprava
30 minút
na 210 °C

Suroviny

Postup

  1. V mise zmiešame múku, cukrovú vodu (cukor rozmiešame vo vode), šťavu z limetky, olej, soľ a rozšľahané vajce a vypracujeme vláčne cesto (nemá sa lepiť na ruky ale má byť podobné plastelíne, ak treba tak pridáme viac múky) cesto dáme na tanier posypaný múkou a potrieme z vrchu olejom a necháme postáť aspoň pol hodinku.
  2. Jablká zbavíme jadierok a nastrúhame na hrubom strúhadle, pridáme šťavu z 1/2 citróna a škoricový cukor. Hrozienka zalejeme rumom aby trochu napučali a potom pridáme k jablkám. (jablká som mal dosť sladké preto som do nich nedával viac cukru a cukrom sa ešte po tom dvakrát cesto posypáva)
  3. Cesto pred ťahaním zakryjeme na cca 5 minút teplým kastrólom (pôjde lepšie ťahať). Na veľký pracovný priestor dáme obrus, ten pomúčime cesto dáme do stredu, trochu vyvaľkáme a potom ťaháme na čo najtenší plát (cesto má byť také, že sa cezeň dá čítať)
  4. Plát cesta pokvapeme roztopeným maslom (nenatierame ho maslovačkou lebo by sa nám cesto mohlo potrhať) a posypeme orechmi a cukrom. Navrstvíme plnku ku jednému okraju do šírky asi 5 cm ale necháme si aj od okraja priestor asi 10 cm.
  5. Potom pomocou obrusu zavinieme. Položíme na plech, potrieme zvyšným maslom a pečieme v rúre vyhriatej na 210 °C do zlata asi 30 minút.
  6. Po vybratí z rúry ju ešte horúcu posypeme práškovým cukrom.