Jablková štrúdľa z ťahaného cesta
Autor receptu: patrick
Je to koláč ktorý som už dlho chcel vyskúšať, no bál som sa ťahaného cesta pretože som s ním zatiaľ nemal žiadne skúsenosti.
60 minút príprava |
30 minút na 210 °C |
Postup
- V mise zmiešame múku, cukrovú vodu (cukor rozmiešame vo vode), šťavu z limetky, olej, soľ a rozšľahané vajce a vypracujeme vláčne cesto (nemá sa lepiť na ruky ale má byť podobné plastelíne, ak treba tak pridáme viac múky) cesto dáme na tanier posypaný múkou a potrieme z vrchu olejom a necháme postáť aspoň pol hodinku.
- Jablká zbavíme jadierok a nastrúhame na hrubom strúhadle, pridáme šťavu z 1/2 citróna a škoricový cukor. Hrozienka zalejeme rumom aby trochu napučali a potom pridáme k jablkám. (jablká som mal dosť sladké preto som do nich nedával viac cukru a cukrom sa ešte po tom dvakrát cesto posypáva)
- Cesto pred ťahaním zakryjeme na cca 5 minút teplým kastrólom (pôjde lepšie ťahať). Na veľký pracovný priestor dáme obrus, ten pomúčime cesto dáme do stredu, trochu vyvaľkáme a potom ťaháme na čo najtenší plát (cesto má byť také, že sa cezeň dá čítať)
- Plát cesta pokvapeme roztopeným maslom (nenatierame ho maslovačkou lebo by sa nám cesto mohlo potrhať) a posypeme orechmi a cukrom. Navrstvíme plnku ku jednému okraju do šírky asi 5 cm ale necháme si aj od okraja priestor asi 10 cm.
- Potom pomocou obrusu zavinieme. Položíme na plech, potrieme zvyšným maslom a pečieme v rúre vyhriatej na 210 °C do zlata asi 30 minút.
- Po vybratí z rúry ju ešte horúcu posypeme práškovým cukrom.