Jablková a jablkovo-maková štrúdľa (fotorecept)

Autor receptu: rennatte

Tip ako zužitkovať padavky, štrúdľa s veľkým množstvom plnky.

30
porcií
60 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Lístkové cesto rozdelíme na polovicu, jednu časť rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika, preložíme na papier na pečenie, nožíkom jemne naznačíme stred, kam pôjde plnka, a okraje narežeme šikmo na pásiky
  2. očistené jablká postrúhame a ochutíme cukrom, škoricou a hrozienkami, rozdelíme na polovicu, jednu časť navrstvíme do stredu pripraveného cesta, ktorý posypeme strúhankou
  3. prvé dva pásiky spojíme a zatlačíme
  4. ostatné prekladáme cez plnku, raz z jednej a raz z druhej strany, posledné dva pásiky po preložení tiež zatlačíme
  5. pod zavinutú štrúdľu na papieri na pečenie podsunieme plech a ľahko premiestnime štrúdľu na plech aj s papierom, potom podľa veľkosti plechu upravíme, ja som musela zatočiť
  6. do druhej časti plnky pridáme mak a z druhej polovice cesta zopakujeme postup ako pri prvej časti
  7. hotové štrúdle potrieme rozšľahaným vajíčkom a upečieme
  8. hotovú štrúdľu pocukrujeme a nakrájame na kúsky podľa chuti