Jablková a jablkovo-maková štrúdľa (fotorecept)
Autor receptu: rennatte
Tip ako zužitkovať padavky, štrúdľa s veľkým množstvom plnky.
30 porcií |
60 minút príprava |
20 minút na 180 °C |
Postup
- Lístkové cesto rozdelíme na polovicu, jednu časť rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika, preložíme na papier na pečenie, nožíkom jemne naznačíme stred, kam pôjde plnka, a okraje narežeme šikmo na pásiky
- očistené jablká postrúhame a ochutíme cukrom, škoricou a hrozienkami, rozdelíme na polovicu, jednu časť navrstvíme do stredu pripraveného cesta, ktorý posypeme strúhankou
- prvé dva pásiky spojíme a zatlačíme
- ostatné prekladáme cez plnku, raz z jednej a raz z druhej strany, posledné dva pásiky po preložení tiež zatlačíme
- pod zavinutú štrúdľu na papieri na pečenie podsunieme plech a ľahko premiestnime štrúdľu na plech aj s papierom, potom podľa veľkosti plechu upravíme, ja som musela zatočiť
- do druhej časti plnky pridáme mak a z druhej polovice cesta zopakujeme postup ako pri prvej časti
- hotové štrúdle potrieme rozšľahaným vajíčkom a upečieme
- hotovú štrúdľu pocukrujeme a nakrájame na kúsky podľa chuti