Jablkový koláč

Hrboľatý krehký jablkový koláč (fotorecept)

Autor receptu: helena10

Možno je to nevšedný, ale veľmi chutný koláč. Určite sa každému podarí.

Suroviny

Postup

  1. Hrozienka namočím do pomarančového sirupu, len aby ich zakryl. Nechám stáť.
  2. Jablká očistím, ošúpem a nakrájam na plátky. Potom ich uvarím v čo najmenšom množstve vody, aby sa plátky nerozvarili. Po zovretí ešte varím 2 minúty. Záleží od tvrdosti jabĺk. Jablká nechám na sitku dobre stiecť.
  3. Cesto vymiešam vareškou z uvedených surovín – najprv suché a potom aj s mokrými. Hotové cesto hneď rukami roztlačím na vyšší plech 20 x 35 cm, ktorý som vyložila až nad okraj papierom na pečenie. Cesto roztlačím aj na boky plechu do výšky približne 3 cm.
  4. Na cesto rozložím rovnomerne bez rovnania a uhladenia jablkovú plnku, ktorú si jemne vymiešam (aby som nerozpučila jablká) zo scedených jabĺk, orechovo-mandľovej zmesi, citrónovej šťavy aj kôry, cukru a hrozienok aj so sirupom.
  5. Predpečiem vo vyhriatej rúre 15 minút pri 190 stupňoch.
  6. Na polevu vymiešam smotanu s kefírom, cukrami, žĺtkami, škrobom a pridám sneh vyšľahaný z bielkov. Nevadí, ak vymiešate celé vajcia bez šľahania snehu. Touto hotovou smotanovou zmesou polejem predpečený koláč a párkrát s ním jemne buchnem o pracovnú dosku, aby sa poleva dostala aj medzi jablká.
  7. Pečiem ďalších 10 minút pri 190 stupňoch a potom znížim teplotu na 175 stupňov a koláč za cca 12-15 minút dopečiem. Sledujem pečenie.
  8. Upečený koláč dobre vychladím, nakrájam a podávam. Dobrú chuť!