Hráškovo-pórková krémová polievka

Autor receptu: timara

Jarná, svieža, zelená polievka. Naozaj delikátna chuť.

6
porcií
10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Pór nakrájame na jemno a dáme ho do hrnca s rozpusteným maslom. Cibuľu nakrájame najemno a pridáme do hrnca s pórkom. Trochu podlejeme vývarom alebo vodou. Hrniec prikryjeme a za občasného miešania podusíme.
  2. Keď cibuľa s pórkom zmäknú, prisypeme hrášok a hneď zalejeme vývarom, len do takej výšky, aby bol hrášok sotva potopený. Osolíme, okoreníme a čo najrýchlejšie privedieme k varu. Hrášok povaríme len chvíľočku, aby si zachoval sviežu zelenú farbu. Polievku ochutíme troškou muškátoveho oriešku.
  3. Vlejeme do mixéra alebo rozmixujeme ponorným mixérom. Aby mala polievka jemnú a sviežu chuť, polievku prepasírujeme cez jemný cedník. Do polievky vlejeme smotanu a polievku už len prehrejeme - už nenechávame zovrieť!
  4. Polievku podľa potreby ešte dochutíme ak je príliš hustá, zriedime ešte vývarom. Polievka by mala mať sviežu zelenú farbu a jemnú chuť. Podávame s chlebovými krutónmi.