Hovädzie na poľovnícky spôsob (fotorecept)
Autor receptu: kvietela
Hľadala som a nenašla som mnoho receptov ktoré využívajú chutnú hubu Lievik
Trúbkovitý. Toto je teda jedno z mojich obľúbených jedál, moja mamka ho varí už 20
rokov, z jednej starej kuchárskej knihy.
Postup
- Najprv si huby namočíme vo vlažnej vode (asi 3 hrste sušených).
Mäso nakrájame na rezne a naklepeme. Rezne opekáme buď priamo na slanine (ale ak je ich veľa tak pustia šťavu a poriadne sa nezatiahnu - robím to len keď som lenivá.. ako napríklad dnes :)
alebo ich opekáme na oleji na osobitnej panvici a potom na slaninku preložíme.
- Mäso poriadne okoreníme a osolíme. Pridáme borievky (asi 7-8 guľôčok, aby ich tam bolo cítiť). Popražíme.
- Pridáme scedené huby (ale vodu z nich si nechajte, neskôr ju použijeme) a pražíme pár minút. Podlejeme trochou bieleho suchého vína.
- Dusíme cca 40 minút až hodinku (do zmäknutia mäsa). Priebežne podlievame (najprv vodou z húb, potom horúcim vývarom/bujónom. Tekutina musí byť horúca, inak sa proces varenia spomalí. Borievky môžeme povyberať. Nakoniec zjemníme llyžicou-dvoma kyslej smotany.
Servírujeme s knedlíkom a najlepšie so sladkokyslým brusnicovým alebo ríbezľovým kompótom.