Hamburgerové žemle (fotorecept)

Autor receptu: palokuchki

Recept som nasla na internete pod tymto nazvom. Vo vnutri su tieto zemle lahke a jemne. Su vynikajuce na naplnenie ci uz hamburgerom, sunkou, kuracim masom,platkami syra, zeleninou...atd...

10ks
porcií
25+100kysnutie minút
príprava
50 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Ovsenne vlocky
  2. som si rozmixovala na jemnu muku.
  3. Ocistene zemiaky som uvarila, vodu som zliala a zemiaky som roztlacila. Vodu z uvarenych zemiakov som pouzila do cesta. Do misky k zemiakom som pridala ostatne suroviny na cesto a mixerom som vymiesila vlacne cesto.
  4. Misku s cestom som prikryla potravinarskou foliu a cesto som nechala kysnut na teplom mieste hodinu.
  5. Vykysnute cesto som na doske premiesila, sformovala som ho do valca a pokrajala na 10 priblizne rovnakych kusov. Kazdy kus mal zhruba 120g.
  6. Z cesta som vymiesila zemle, ktore som nechala nakysnut.
  7. Nakysnute zemle som prstami postlacala na placky hrube asi 1,5cm.
  8. Takto stlacene zemle som zase nechala trochu nakysnut. Nasla som si tri okruhle vykrajovatka na keksiky roznych velkosti.
  9. Tymito formickami som vykrojila na zemlach tri kruhy. Zacala som s tym najvacsim. Ten ide najtazsie, tie dalsie dva uz idu lahsie. Cesto treba prekrojit skoro uplne naspodok. Nebojte sa toho, nic sa nestane, ked vam vykrajovatko klesne uplne na plech. Lepsie tak, akokeby ste to prekrojili malo. Tymto prekrojenim sa dosiahne, ze zemle sa potom pekne zdvihnu postupne po kruhoch a vzniknu z nich take male pyramidy.
  10. Zemle som potom este potrela rozslahanym bielkom a posypala som ich makom a sezamovymi semienkami.
  11. Zemle som piekla vo vyhriatej rure 180C 25 minut. Upecene zemle som ulozila na mriezku a nechala som ich takto vychladnut. Ako som pisala v uvode, su vynikajuce na naplnenie.