Halušky zo zemiakovej vody (fotorecept)

Autor receptu: mariamka

Už tak zo zvyku zlievam vodu z varených zemiakov, dá sa využiť na viac spôsobov. Dnes som z nej urobila halušky, prekvapili ma svojou jemnou konzistenciou, sú vhodné tak samostatne (ako klasické bryndzové, syrové, slaninkové... ), aj ako príloha k pečeným mäsám, napr. ako sme mali dnes.

Suroviny

Postup

  1. Suroviny som nevážila, veď kto by vážil zemiaky a vodu, :) Klasicky, keď varíme zemiaky osolené, orascované, vodu nevylejeme, ale precedíme a zachytíme do nádoby, necháme vychladnúť. Keď príde jej čas, pridáme múku (hrubú, polohrubú, celozrnnú, mix), premiešame vidličkou. Premiešajte a netrepte to! inak sa budú halušky ťahať a ostanú gumové.
  2. Dáme zovrieť vodu, osolíme a klasicky zavaríme halušky, ručne, alebo cez haluškovač. Vylovíme, nepreplachujeme, omastíme /ja som omastila olivovým virgin, máme radi jeho vôňu aj chuť/.
  3. A už použijeme, ako máme v pláne, resp. univerzálne. Sú na počudovanie naozaj chutné, mäkké, takmer, ako by tam boli zemiaky. Na ilustráciu napr. navrch trošku syra, olivový olej, nejaká tá bylinka.
  4. U nás boli ako príloha k pečenej krkovičke, dusenej kyslej kapuste s hrozienkami, ideálne, komu sa nechce robiť knedľa :). Skúste a dajte vedieť, ako chutili, budem rada :)