Halušky s vajcom a s pažítkou (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Halušky s vajcom je stará dobrá klasika, ktorá symbolizuje nepochybne jar. Každý z Vás
toto jedlo určite pozná. Mám tu už aj recept, ale dnes som pridala aj pažítku. Rýchlo
hotové, výborné a veľmi chutilo s ľadovým šalátom s citrónovou zálievkou.
Pridávam viac-menej ako inšpiráciu do Vášho jedálnička.
2 porcie |
40 minút príprava |
3 -4 minút na 100 °C |
Postup
- Do misy som nasypala polohrubú múku a zmiešala so soľou.
- Pridala som vajce /piekla som Sladké lúpavé briošky a zostalo mi takmer celé/.
- Priliala som studenú vodu, najprv 250 ml, postupne som pridávala, celkom som potrebovala 350 ml. Tento údaj je orientačný, každá múka si povie, koľko jej potrebuje.
- Vzniklo cesto konzistencie hustejšieho liateho cesta. Treba len zhruba premiešať, nesmie sa vypracovať, lebo by sa ťahalo a nešli by robiť halušky potom. Nechala som ho 30 minút odpočívať.
- Zatiaľ som si pripravila vajcia, osolila som ich a rozšľahala spolu.
- Odpočinuté cesto som dala do haluškárne a pretláčala som ho do vriacej osolenej vody.
- Ked vyplávali na povrch, varila som ich 3 -4 minúty, občas som ich premiešala, aby sa nezlepili.
- Halušky som scedila do jenskej misy a premiešala s 1 PL oleja, nezlepia sa, jenská misa ich udrží teplé.
- V panvici na rozohriatom oleji som spravila redšiu praženicu, zvyšok dôjde v horúcich haluškách pri premiešaní.
Niekto robí tak, že zohrieva halušky v oleji na panvici a pridá rozšľahané vajcia, mieša, kým vajcia primerane nestuhnú, ja to takto nerobím.
- Horúce halušky som premiešala s hotovou praženicou, celé som posypala pokrájanou pažítkou a čo iné chutí k tomu viac ako ľadový /hlávkový/ šalát s citronovou zálievkou?
Praženicu som robila len pre dve osoby, večer budú samotné halušky k šampiňónovému perkeltu.