Grilovaná pečienka s restovanou pečeňou (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Svoje meniny oslavujem, vo všetkej úcte a počestnosti, so svojim slávnym patrónom a
ochrancom sv. Františkom! Tentoraz som mal šťastie a „zviezol“ som sa na šikovnosti
rúk a umu mojej krajšej ½! Jej úspešne liečený pacient, vášnivý poľovník, bol na love vo
Wyoming_u a z vďaky ju obdaroval sviečkovicou z antilopy! A keďže v našej
domácnosti „vládnem“ JA, teda aspoň vareškou, „zmajstroval“ som z nej po mojom
túto špecialitu, ako „posledný hryz“, ku ktorej sme popíjali výborné rumunské červené!
2 porcie |
30 minút príprava |
8 minút tepelná úprava |
Postup- 1.) … ešte skontrolujem, či mám všetko pripravené a môžem začať!
- dôkladne odblanenú sviečkovú z atilopy (Wyoming Antelope Loin) som poumýval, osušil, rozrezal na polovice, jemne „pomazal“ olivovým olejom so sušenými dubákmi (mal som už kúpenú 250 ml fľašu, ale spravidla, keď robím jedlá s „divinou“, alebo na poľovnícky spôsob, si týždeň vopred zoberiem 330 ml zavárací pohár s dobrým skrutkovacím uzáverom, na dno uložím hrsť sušených húb „mix“ a zalejem ich bársakým olejom a tak mám dvojaký osoh: voňavý stolový olej a mäkké sušené huby, trebárs do rizota), osolil a okorenil čerstvo mletým jalovcom a čiernym korením; uložené na tanieri počkajú na poradie
- dôkladne dočistenú, umytú a osušenú kuraciu pečeň som v druhom tanieri zmiešal s kopcovitou PL liptovskej plnotučnej horčice a odložil vedľa taniera so sviečkovou (mimochodom na tento rcp je možné použiť aj iný druh mäsa); pokrájal som na úhľadné kúsky po ½ červenej, zelenej a žltej papriky, olúpané jablko na „mesiačiky“, podobne červenú cibuľu; namočil sušené brusnice a očistil 4 strúčiky cesnaku; potom to už išlo všetko raz_naraz:
- na veľkú panvicu som položil dve kopcovité PL bravčovej masti, pridal 2 PL slnečnicového oleja a keď získali tú správnu prevádzkovú teplotu, orestoval som na tejto horúcej „emulzii“ 10 mm pásiky paprík
- keď sa papriky „opálili“, pridal som k nim pokrájané kúsky jablka a nechal ich
- skaramelizovať; takto vyzerajú v červenohnedom prevedení; nadišla chvíľa aj pre koreniny v poradí: paprika pálivá mletá, ďumbier (zázvor) mletý, MČK, ktoré som jemne premiešal so základom a
- priložil na tenšie „mesiačiky“ pokrájanú červenú cibuľu, premiešaĺ a nechal zo 2÷3´ porestovať
- potom zalial 6 PL dobrého červeného vína, „prilisoval“ 4 strúčiky cesnaku a nechal vino odpariť
- do servírovania chýba už len necelých 10´, tak na suchej panvici som opražil lupienky mandlí
- na pripravený základ som uložil „odpočinutú“ kuraciu pečeň, opatrne (aby som nepolámal kúsky jablka) premiešal, časomieru nastavil na 4´ a
- na grilovaciu panvicu uložil kúsky sviečkovice s vôňou jalovca a čierneho korenia
- po 4´ som ich otočil, na priebežne restovanú pečeň uložil scedené brusnice, hoblinky čerstvého masla a soľ; po premiešamí som dorestoval a dogriloval druhé 4´; všetko pokračovalo tip_top a mohol som prestierať
- na veľký plytký tanier som rozložil čerstvý pokrájaný „Romain“ šalát, grilovanú sviečkovú pečienku (do zárezov, ako „posledný hryz“, som vložil lístočky čerstvej petržlenovej vňate), po bokoch kúsky restovanej kuracej pečene so šťavnatým voňavým základom, posypal „melírovanými“ mandľovými lupienkami a ozdobil vetvičkou petržlenovej vňate
- no a na mojej slávnostne prestretej „meninovskej“ tabuli to potom vyzeralo takto, prípitok bol s „56_tkou“ drienkovice z Turne nad Bodvou a popíjali sme „zvyšok“ rumunského Cabernet Sauvignon (2007)
- našemu pilnému „webmaster“ @tomas som pred časom poslal návrh na „Dekrét Rádu rytierov, milovníkov a ctiteľov kelu“ na posúdenie a dnes si ho dovoľujem predstaviť aj Vám!
|