Gratinované zemiaky

Autor receptu: elixir

Syrovo-zemiakové jemné, ale kalorické jedlo... Zapekala som v mise s rozmermi dna 11cmx11cm.

2
porcie
15 minút
príprava
75 minút
na 200-220 °C

Suroviny

Postup

  1. Surové zemiaky očistíme a nakrájame na tenké plátky. Maslo dáme topiť v malom hrnci, kde pridáme tymián a petržlenovú vňať, premiešame.
  2. Keď sa maslo roztopí, pridáme šľahačkovú smotanu a premiešame.

    Maslom na vymastenie potrieme steny aj dno zapekacej misy, posypeme ich soľou a čiernym korením.
  3. Začneme ukladať a tento postup opakujeme, kým sa nám minú suroviny
    - dáme vrstvu zemiakových plátov, posolíme,
    - zalejeme smotanovou zmesou tak, aby zemiaky boli akurát zakryté,
    - posypeme strúhaným ementálom.
  4. Dáme piecť vo vyhriatej rúre na 220°C. Po upečení gratinované zemiaky vyklopíme, vcelku držali tvar. Môžeme podávať. Ako prílohu som k tomu na masle opiekla trochu šampiňónov a pór.