Grankáčiky v tortovej forme (fotorecept)
Autor receptu: iva63
Recept veľmi jednoduchý.Klasické nie však veľmi sladké brioškové cesto som naplnila grankom a upiekla som plnené briošky v tortovej forme. Keď už dnes máme ten magický dátum "piatok 13teho" padla mi vhod práve forma v tvare podkovy. Už dávno som túto tortovú formu nepoužila! A tak vznikli "grankáčiky v podkovičke pre šťastie"-:)))
12 porcií |
25 minút na 180 °C |
Postup
- vypracujeme hladké cesto, prikryjeme ľanovou utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť 40 minút
- vykysnuté cesto dáme na dosku
- rozdelíme cesto na 50g kúsky
- z uvedeného množstva surovín som mala 12 kusov
- každý bochník ešte raz dôkladne premiesime
- vyvaľkáme do obdĺžnika
- pridáme granko, kryštálový cukor
- polejeme roztopeným maslom
- stočíme po dĺžke
- ukladáme do formy...formu potrieme maslom, olejom alebo použijeme papier na pečenie
- pomocou nožníc trikrát nastrihneme každý bochník
- potrieme rozšľahaným žĺtkom
- prikryjeme ľanovou utierkou a necháme kysnúť tak dlho pokým nie je rúra na pečenie teplá
- pečieme na 180 stupňov 25 minút..doba je individuálna, záleží od typu pečiacej rúry
- upečené ihneď natrieme z vrchu roztopeným maslom a necháme vo forme vychladnúť
- koláčiky chutia ako briošky...samozrejme, že sa dá použiť aj iná náplň ako napríklad nutela, lekvár, mak atď..taktiež môžu byť briošky úplne prázdne, čisté...tiež chutia výborne
- prajem dobrú chuť!
- -:)