Grahamové žemličky

Autor receptu: editamarkos

Tento recept som našla v knihe Wolterová, Teubner: Pečieme s pôžitkom. V poslednej dobe sa snažím dodržať zásady racionálnej výživy kvôli môjmu chronickému ochoreniu. V obchodoch pod názvom celozrnného pečiva som dostala len melta kávou zafarbené biele pečivo za neprimeranú cenu. Jeden kus má energetickú hodnotu asi 1030 kJ / 245Kcal.

16
porcií
120 minút
príprava
20-25 minút
na 220 °C

Suroviny

Postup

  1. Pšeničný šrot vysypeme do misy a uprostred vyhĺbime jamku. Rozdrobené droždie zmiešame so šrotom, cukrom a vodou. Prikryjeme a necháme 15 minút kysnúť.
  2. Pridáme soľ a olej , všetko dobre premiesime, prikryjeme a 1 hodinu necháme kysnúť.
  3. Cesto pomúčenými rukami rozdelíme na 16 rovnakých dielov. Každý rozvaľkáme na okrúhlo, poprášime múkou a uložíme na olejom natretý plech. Necháme ešte 25 -30 minút kysnúť. Pečieme na druhej priečke rúry odspodu. Na dno rúry pripravíme šálku vody.