Gömbe (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Výborné orechové múčne jedlo. Jedno z mojich najobľúbenejších :-)

35-40 minút
na 180-190 °C

Suroviny

Postup

  1. V jednej miske zmiesame najprv muku so solou. Potom pridame olej a napučany kvasok, ktory sme si spravili z 2 dl mlieka + kvasnice + 1 kl cukor. Nasledne prilejeme cca 1,25 dl vlaznej vody. Cesto poriadne premačkáme pomedzi prsty :-) a zatial ho takto miesime, kym sa nevyhladi a začne sa odlepovat od misy. Cesto je polomäkké až mäkké. Potom ho trošku poprašime mukou a este zopárkrat vymiesime do bochnika. Poprášime vrch múkou a necháme 30-35minut kysnut.
  2. Zatial si pripravíme orechy. Odmerala som za 2 dl pohar mleté orechy a cca 2,5 dl celé orechy. Tie celé orechy som kladivom v sáčku rozdrvila, kedže potrebujeme drvené. Dalej cca 3/4 ks maslo 82 %, ktoré si neskôr roztopime. A napokon si pripravíme jeden stôl, zakryty plachtou, 1 ks pečiaceho papiera a 1 velky plech na pečenie. V mojom pripade velkosť plechu 35x37cm. Gömbe robim vždy v tomto plechu :-)
  3. Ked nám cesto nakyslo, vyklopime ho na pomučenú dosku a rozdelime na 6 rovnakych častí. Tak ako sme ich pokrajali, tak 5 ks odložime bokom a zatial kym pracujeme s jednym cestom, tie druhé zakryjeme utierkou, aby neobschli. Zoberieme 1 cesto a tak ako bolo odkrojené, tak ho najprv prstami rozťapkame. Následne cesto vyválkame do obdĺžnika pomocou múky tak na tenko, ako len vieme. A ked už sa dalej válkať nedá ,tak ho vezmeme hore a vo vzduchu ho opatrne, ale pritom rýchlo, rukami ponaťahujeme celkom na tenučko :-)
  4. Musíte ho natiahnut aspoň na dvojitú velkosť vášho plechu...
  5. Natiahnute cesto položíme na stol s plachtou. Položime ho tak, aby jedna polovica cesta bola na pečiacom papieri a druha na plachte. Popolievame cesto najprv hore-dole rozpustenym maslom a potom ho počiarkame aj olejom. Posypeme najprv mletymi orechami a potom drvenymi tak, aby boli orechy priblizne vsade roztratene. Dobre osolime cele a napokon položíme naň druhe cesto. A takto spravime s každym cestom.
  6. Cesta ukladame tak, aby tie kraje neboli vsetky na sebe, inak to bude na jednom mieste velmi hrube. Ked mame aj posledne cesto posypane, vopchame ruku pod cestá na plachte a cele prehneme/zložíme...
  7. Plech si najprv počiarkame olejom. Potom nan položíme "Gömbe" , ktore vieme vdaka papieru na pečenie lahko chytit a preložit ;-P Tento system som si vymyslela sama :-) Nakoniec Gömbe natrieme rozšlahanym vajcom a posypeme čiernou rascou. Takto dame piect do rury, ktoru sme si uz dopredu rozohriali na 190 °C na cca 35-40 minut.
  8. Gömbe sa počas pečenia krásne nafúkne :-) To preto, že medzi vrstvami cesta je vzduch :-) Po upečeni môžme natriet kuskom masla. Ja som este mala za lyžicu z toho rozpusteneho, tak som natrela tym.
  9. Gömbe sa je ešte teplé a potrhané :-) Nikdy sa nekrája, to by už hádam ani Gömbe nebolo ;-)) Takze Gömbe pred podavanim este teple potrháme na väčšie kusky. Na povrchu je Gömbe chrumkavé, ale vo vnútry je mäkké a vrstvy cesta sa krásne oddelujú ;-P
  10. Gömbe je trocha pracnejšie jedlo, ale naozaj sa oplati s nim pohrat :-) Je chutovo fantasticke, slané a chut orechov s maslom je jednoducho výnimočná :-) Vynikajuce je hned čerstve, ale u nas sa Gömbe je najradšej až na druhy deň. Takze sa robieva aspon 1 deň dopredu :-) Jeho chut je ešte lepšia. Uchováva sa bud v umelej doze, alebo v igelitovom sáčku. Prajem dobrú chut ;-P