Gaštanový koláč z gaštanovej múky (fotorecept)
Autor receptu: skolavareniapolus
Recept od Silvie Horeckej
30 minút príprava |
40 minút na 170 °C |
Postup
- Hrozienka namočíme asi na pol hodiny do rumu. Gaštany uvaríme vo vode domäkka.
- Uvarené gaštany zlejeme a popučíme kovovou metličkou.
- Pekanové orechy nasekáme.
- V miske vymiešame zmäknuté maslo, pridáme cukor a vajíčka. Prisypeme gaštanovú múku, špaldovú hladkú múku, prášok do pečiva a vmiešame popučené gaštany, orechy, hrozienka, škoricu a sladké drievko.
- Odvážime si potrebné množstvo acidofilného mlieka, ktoré potom spolu so 100 ml vody prilejeme do cesta. Cesto má byť hustejšie ale musí sa pomaly liať.
- Keramický pekáč alebo plech o veľkosti 35 x 28 cm vymastíme kokosovým tukom alebo ghí maslom. Cesto nanesieme do výšky maximálne 2,5 cm. Povrch posypeme píniovými orieškami a pečieme v rúre cca 40 minút pri teplote 170 °C. Či je cesto prepečené sa presvedčíme špáradlom.
- Bezlepková úprava: Na koláči si môžu pochutnať aj celiatici. Stačí, ak špaldovú múku nahradíme zmesou pšenovej (80 g) a mandľovej (20 g) múky.