Orechový koláč
Frkanec - odľahčená verzia žĺtkových rezov (fotorecept)
Autor receptu: eruska25
Žĺtkové rezy sú starý poctivý recept. Raz mi však sesternica dala tento recept a od vtedy pečiem už
len takto.* 250 g masla je nahradené 100 ml oleja a 200 ml minerálky. Cesto je ľahšie, vzdušnejšie.
Žĺtková poleva je pofŕkaná čokoládou - odtiaľ názov.
20 minút príprava |
20 minút na 180 °C |
Postup
- Suroviny.
- Bielky vyšľaháme, pridáme kryštálový cukor a za stáleho miešania ďalej postupne pridávame múku, prášok do pečiva, orechy, minerálku a olej. Cesto dáme na vymastený a múkou vysypaný väčší plech a pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C 20 minút.
- Počas pečenia vymiešame žĺtky s práškovým cukrom do penista a rozotrieme na horúci koláč. Netreba sa báť surových žĺtkov, pretože sa poleva natiera na horúci korpus.
- Po vychladnutí pofrkáme čokoládou.
- Rezy sú veľmi dobré.