Focaccia - taliansky chlieb
Autor receptu: pusta
Foccus znamená v taliančine ohnisko, domov. Pôvodne sa tento chlieb piekol v domácnostiach priamo nad ohniskom, odtiaľ je odvodený jeho názov. Je to už veľmi dávno, približne pred dvesto rokmi i viac a div sa svete tento chutný chlieb sa pečie i dnes, a to v rôznych obmenách a úpravách.
4 porcie |
180 minút príprava |
10-15 minút na 220-250 °C |
Postup
- V miske rozpustíme droždie v troške vody s cukrom, soľou a trochou múky, necháme na teple vykysnúť.
- Pridáme do zvyšnej preosiatej múky s olejoma s vlažnou vodou vymiesime hladké nelepivé cesto, ktoré necháme na teple vykysnúť Po vykysnutí cesto znovu prepracujeme a rozdelíme na 4 rovnaké bochníčky. Na plechu s pečiacim papierom pomocou rúk vytvarujeme hrubšie placky.
- Placky potrieme olejom, môžeme rôzne posypať - rozmarín, posekanými olivami alebo sušenými paradajkami...osolíme a pečieme v trúbe 10-15 minút/220-250 stupňov v závislosti od trúby. Focaccia sa dá piecť aj v pekáči a rôzne plniť.