Flank steak na rozmaríne s chilli a omáčkou (fotorecept)

Autor receptu: afataga

Včerajší obed

2
porcie
10 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Asi hod. pred prípravou som mäso vybrala z chladničky, umyla, osušila a posypala korením, veľmi zľahka som ho postrašila olejom a nechala na pokoji.
  2. Rozmýšľala som nad prílohou a keďže sme mali doma akosi veľa chleba, skúsila som z neho urobiť placky: Krajce chleba som pokrájala na kocky, zaliala vriacou vodou a pomágala, ešte som pridala vodu, aby vzniklo také blatko, potom som pridala ostatné suroviny a urobila som patláma patláma...
  3. Začala som robiť placky na štipke masti, kúpila som si super panvicu na volské oči s granitovým povrchom, tak ju využívam aj na iné pokrmy.
  4. Asi v polovici plackovania som si dala na rozpálenú panvicu rozmarín a za okamih aj mäso, opekala som ho prvú stranu 2 min. a druhú 1 min., potom som ho dala na pekáčik aj s rozmarínom do rúry na 53 °C, plán bol cca 8 min, ale som akosi nestíhala dokončovať placky aj omáčku, tak som na neho trochu zabudla, bolo tam asi 12 min, takže je viac dorobený, ako som chcela :-(
  5. No a teraz som už ozaj nestíhala fotiť, do panvice po mäse som naliala víno, neviem presne koľko, ja varím od oka, tak uvedené množstvá sú len orientačné, pridala som džemy a miešala, aby sa šípkový roztopil, moc sa mu nechcelo, musela som ešte doliať víno, potom som pridala všetky ostatné prísady, nakoniec balzamiko, ochutnala, osolila, odstavila a zamiešala maslo. Medzi tým som dorobila placky a spomenula som si na steak, tak som ho vybrala a po chvíli nakrájala. Na tanier placky, mäso a omáčka a na záver som steak posypala soľou.
  6. Pozn.: Namiesto chilli džemu je možné použiť chilli papričku a trochu cukru, alebo si ten džem urobte podľa rcp. nebohého @angasta: Čili džem, u mňa prešiel určitým vývojom, a to: cukru dávam len 500 g, miesto octu citr. šťavu a chilli 13 ks, ale záleží aj od druhu chilli a od stupňa plechovosti ústneho otvoru :-). Každý chilli džem začína prvou zelenou papričkou a tu je moja: