Feferónový šalát

Autor receptu: kimlo

Tento šalát je presná náhrada toho tradičného feferónového šalátu ktorý sa predával za komančov v každom bufete a lahôdkach. Kupoval sa ako pikantný doplnok k vlašskému, či inému nepálivému šalátu. Ja ako milovník pálivých jedál som si ho kupoval a jedol aj samotný len tak s rožkom, jeho chuť a vôňa je nezameniteľná...recept pochádza z knihy pokrmov pre studenú kuchyňu.

8
porcií
15 minút
príprava

Postup

  1. Momentálnym problémom je kúpiť sterilizovaný paprikový šalát. V posledných rokoch ho vždy márne hľadám na pultoch či regáloch obchodov s potravinami a obchodných reťazcov... Preto som sa rozhodol nahradiť ho paprikovým šalátom vlastnej výroby, ktorého recept som po viacerých pokusoch mohol pokojne označiť ako ten pravý. Zaváranú kápiu tiež používam vlastnej výroby.
  2. Recept na príparvu paprikového šalátu: Potrebujeme čerstvú zelenú papriku a cibuľu. Papriku očistíme a nakrájame na kolieska alebo pásiky, cibuľu na kolieska. Papriku povaríme 5 minút v osolenej vode, dáme striedavo s cibuľou do pohárov, zalejeme nálevom a zasterilizujeme. Do každého pohára pred tým vložíme kúsok bobkového listu, 1 guličku nového korenia, 2 guličky celého čierneho korenia a štipku horčicových semienok. Nálev: spolu prevaríme 1 liter vody, 250ml octu, 120g kryštálového cukru a 30g soli.
  3. Samotný feferónový šalát pripravíme takto: Syr eidam nakrájame na plátky a potom na maličké kocky 2-3mm a zmiešame s paprikovým šalátom, ktorý sme predtým narezali nožom na menšie kúsky, pridáme nakrájanú kápiu a feferóny. Samozrejme všetky suroviny scedíme z pôvodného nálevu. Ja feferóny nepoužívam, dávam vlastné zavárané chilli papričky Fresno alebo Santa Fe, majú hrubú mäsitú dužinu a sú mierne pálivé. Celú túto zmes ochutíme korením, soľou a cukrom. V oleji som rozmiešal worchestrovú omáčku a zalial šalát. Pridáme precedený hrášok a zamiešame. Získame asi 1kg výborného feferónového šalátu. Šalát dáme na pár hodín do chladničky, najlepší je na druhý deň.