Feferónový šalát
Autor receptu: kimlo
Tento šalát je presná náhrada toho tradičného feferónového šalátu ktorý sa predával za komančov v každom bufete a lahôdkach. Kupoval sa ako pikantný doplnok k vlašskému, či inému nepálivému šalátu. Ja ako milovník pálivých jedál som si ho kupoval a jedol aj samotný len tak s rožkom, jeho chuť a vôňa je nezameniteľná...recept pochádza z knihy pokrmov pre studenú kuchyňu.
Postup
- Momentálnym problémom je kúpiť sterilizovaný paprikový šalát. V posledných rokoch ho vždy márne hľadám na pultoch či regáloch obchodov s potravinami a obchodných reťazcov...
Preto som sa rozhodol nahradiť ho paprikovým šalátom vlastnej výroby, ktorého recept som po viacerých pokusoch mohol pokojne označiť ako ten pravý.
Zaváranú kápiu tiež používam vlastnej výroby.
- Recept na príparvu paprikového šalátu:
Potrebujeme čerstvú zelenú papriku a cibuľu. Papriku očistíme a nakrájame na kolieska alebo pásiky, cibuľu na kolieska. Papriku povaríme 5 minút v osolenej vode, dáme striedavo s cibuľou do pohárov, zalejeme nálevom a zasterilizujeme. Do každého pohára pred tým vložíme kúsok bobkového listu, 1 guličku nového korenia, 2 guličky celého čierneho korenia a štipku horčicových semienok.
Nálev: spolu prevaríme 1 liter vody, 250ml octu, 120g kryštálového cukru a 30g soli.
- Samotný feferónový šalát pripravíme takto:
Syr eidam nakrájame na plátky a potom na maličké kocky 2-3mm a zmiešame s paprikovým šalátom, ktorý sme predtým narezali nožom na menšie kúsky, pridáme nakrájanú kápiu a feferóny. Samozrejme všetky suroviny scedíme z pôvodného nálevu. Ja feferóny nepoužívam, dávam vlastné zavárané chilli papričky Fresno alebo Santa Fe, majú hrubú mäsitú dužinu a sú mierne pálivé.
Celú túto zmes ochutíme korením, soľou a cukrom. V oleji som rozmiešal worchestrovú omáčku a zalial šalát. Pridáme precedený hrášok a zamiešame.
Získame asi 1kg výborného feferónového šalátu.
Šalát dáme na pár hodín do chladničky, najlepší je na druhý deň.