Fašiangové šišky (fotorecept)

Autor receptu: rennatte

Pridávam ďalšie typické fašiangové jedlo, teda skôr maškrtu, riadne kalorickú, ale raz za čas si treba aj dopriať, veď v období pôstu to odčiníme :-)

24
porcií
60 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. maslo, žĺtky, rum a cukor vymiešame do penista
  2. z droždia, trochy teplého mlieka a kryšt.cukru pripravíme kvások
  3. kvások a vymiešané žĺtka pridáme do múky, prilejeme zvyšné mlieko, postupne prilievame až kým nevypracujeme vláčne cesto, necháme nakysnúť
  4. po nakysnutí odoberieme polovicu cesta, rozvaľkáme na hrúbku 1/2 cm, vykrojíme kolieska, do stredu pridáme džem, alebo nutellu, alebo aj aj, rozdelíme si to do páru, jedno koliesko s plnkou, jedno prázdne
  5. džemové koliesko prikryjeme prázdnym po okrajoch stlačíme prstami
  6. dokrojíme pohárom alebo formičkou
  7. takto naplnené šišky poukladáme na utierku a necháme odpočívať
  8. druhú polovicu cesta premiesime, rozvaľkáme na hrúbku 1cm, vykrojíme kolieska, poukladáme na utierku a do stredu spravíme prstom jamku
  9. vyprážame v horúcom oleji alebo masti, najprv jamkou dolu a potom otočíme, tak isto aj plnené šišky z oboch strán, tak aby boli do polovice ponorené v tuku
  10. vyberáme na plech vyložený servítkami, aby odsali čo najviac tuku, pocukrujeme a preložíme na druhý plech alebo tácku
  11. plnené rozlíšim tak, že nutellové polejem čokoládou
  12. prajem dobrú chuť :-)