Fašiangové šišky (fotorecept)
Autor receptu: rennatte
Pridávam ďalšie typické fašiangové jedlo, teda skôr maškrtu, riadne kalorickú, ale raz za čas si treba aj dopriať, veď v období pôstu to odčiníme :-)
24 porcií |
60 minút príprava |
20 minút tepelná úprava |
Postup
- maslo, žĺtky, rum a cukor vymiešame do penista
- z droždia, trochy teplého mlieka a kryšt.cukru pripravíme kvások
- kvások a vymiešané žĺtka pridáme do múky, prilejeme zvyšné mlieko, postupne prilievame až kým nevypracujeme vláčne cesto, necháme nakysnúť
- po nakysnutí odoberieme polovicu cesta, rozvaľkáme na hrúbku 1/2 cm, vykrojíme kolieska, do stredu pridáme džem, alebo nutellu, alebo aj aj, rozdelíme si to do páru, jedno koliesko s plnkou, jedno prázdne
- džemové koliesko prikryjeme prázdnym po okrajoch stlačíme prstami
- dokrojíme pohárom alebo formičkou
- takto naplnené šišky poukladáme na utierku a necháme odpočívať
- druhú polovicu cesta premiesime, rozvaľkáme na hrúbku 1cm, vykrojíme kolieska, poukladáme na utierku a do stredu spravíme prstom jamku
- vyprážame v horúcom oleji alebo masti, najprv jamkou dolu a potom otočíme, tak isto aj plnené šišky z oboch strán, tak aby boli do polovice ponorené v tuku
- vyberáme na plech vyložený servítkami, aby odsali čo najviac tuku, pocukrujeme a preložíme na druhý plech alebo tácku
- plnené rozlíšim tak, že nutellové polejem čokoládou
- prajem dobrú chuť :-)