Fašiangové krepli (šišky) a malý bonus k tomu
Autor receptu: monty469
K fašiangovému času neodmysliteľne patria tradičné dobré kysnuté šišky plnené
lekvárom, u nás nazývané "krepľi". Rodinke veľmi chutili, deti ocenili najmä malý bonus
v podobe sladkých donutov.
Postup
- V 100ml teplého mlieka si rozdrobíme droždie s trochou cukru a necháme podkysnúť. Múku preosejeme, pridáme žĺtky, soľ, cukor, rum, šľahačkovú smotanu, zvyšnú časť teplého mlieka, vanilkový cukor, kvások a zamiesime cesto, ktoré necháme vykysnúť- asi 1hod.
- 2/3 cesta rozvaľkáme a vykrajujeme šišky, ktoré naplníme lekvárom a dáme vysmážať. Šišky by mali v oleji plávať. Necháme trochu vychladnúť a posypeme práškovým cukrom.
- Zbytok cesta rozvaľkáme na hrúbku 1 cm, vykrojíme kolieska s malým otvorom v strede a vysmážame. Po vychladnutí polejeme bielou čokoládovou polevou a dozdobíme farebnými cukríkmi prípadne posypeme práškovým cukrom.