Fánky-heröce ako sa robia na Gemeri (fotorecept)

Autor receptu: marijanka712

Je tu veľa receptov na fánky z rôzných oblasti ja mám tento recept už asi 40 rokov dala mi ho priateľka, ktorá ho má od mamky a vraj to je velmi starý recept ešte jej mamka ho podedila od svojej mamky - v tom čase ,ale aj teraz na dedine sa nosili čestvo vysmažené na bravčovej masti v košoch k mamičkám v šestonedelí aj ja som sama dostala takéto fánky prvýkrát pred 44 rokmi ked som porodila svoju prvú dcéru a velmi mi chutili od vtedy je v mojej zbierke a stále v tomto období pečiem .

35 min minút
príprava
20 min minút
tepelná úprava

Postup

  1. Múku preosejem a všetky suroviny dám do múky rukou spracujem na cesto , ktoré dám na 30 min. odpočinuť
  2. potom cesto prepracujem rozdelim na 6 častí
  3. cesto sa na tenko rozvalká asi tak ako na rezance a radielkom sa rozkrája asi takto ako na obr.č.3 Aj v strede kocky sa urobia 2 cestičky treba si dobre všimnuť obrázok je to tam, ale veľmi slabi vidieť
  4. Ja si najskôr všetko rozvaľkám uložím na väčšiu tácku na ktorú dám utierku na to poukladám štvorčeky dá sa s tým pohrať vykrajovať môžte všeličo ja to robím jednoducho lebo s cestom treba pracovať rýchlo prikryjem druhou utierkou zase poukladám a takto postupujem kým všetkých 6 gúl nerozvaľkám .Potom si dám do panvice masť a olej toľko, aby mi cesto na masti plávalo a vyprážam postupne aj to ide pomerne rýchlo hned vykladám na tanier, kde mám kuchynsku papierovú utireku ,ktorú pri zamastení vymením tam pocukrujem a ukladám na tácku
  5. vysmážam prv na jednej strane a potom obrátim na druhú stranu
  6. Z tej dávky je asi takáto kopa - ked sa rozhodnete ich robiť privítate v kuchyni aj pomoc mne zvykne pomáhať môj manžel ja vaľkám on vypráža a nám to ide ako na bežiacom páse a sme raz-dva hotoví - Prajem vám DOBRÚ CHUŤ