Fánky alebo Božie milosti
Autor receptu: daewootn
Nie je to koláč ale ani zákusok. Ovšem tak ako to robievala moja svokra na Myjave, tak to bolo umelecké dielo. Božie milosti sa piekli väčšinou k príležitosti návštevy prvorodičky,
hovorilo sa tomu OPÁČKY . Božie milosti sa ukladali do velkých pletených košov a takto
sa cestovalo na návštevu.
70 minút príprava |
60 minút tepelná úprava |
Postup- V múke rozmiešame soľ, rozmrvené / nasekané / maslo, pridáme cukor, žĺtky, smotanu, víno alebo rum a postrúhanú citrónovú kôru z citróna.
Všetko spolu dobre vymiesime, cesto prikryjeme a necháme odpočinúť asi 45 min.
Potom cesto čo najtenšie rozvaľkáme na pomúčenej doske. Zúbkovým kolečkom nare-žeme pásy široké asi 2,5 až 3 cm, oba konce stlačíme k sebe, vznikne nám akože kruh,
cesto si nahodíme na dlaň, tak aby nám vznikali z cesta krúžky, takto natočené cesto
potom s citom vhodíme do vriaceho oleja. Olej si vložíme do hrnca s otvorom menšieho priemeru, priemer hrnca nám udá veľkosť fánky a taktiež vyberáme hrniec vyšší, aby
nám olej zbytočne neprskal von. Ako náhle fánka dosiahne zlatistú farbu, treba ju oto-
čiť, osmažiť aj druhú stranu a po dosiahnutí správnej farby, vybrať. Vyberať s citom,
je veľmi krehká, túto potom uložiť do košíka alebo hlbšej misky. Ak sú uložené na sebe,
posypú sa práškovým cukrom zmiešaným s vanilkovým cukrom. Klásť ich na pijavý papier.
Fánky sa väčšinou robia tak, že sa narežú kosoštvorce o dĺžke asi 10 cm, od okraja
špica priečne spravíme na oboch stranách zárezy do ktorých sa vložia špice koso –štvorcov a takto pripravená fánka sa vloží do oleja. Toto je klasická fánka.
Božia milosť sa líši od fánky tým, že sa zhotovuje z vyrezaného pásu cesta ktorý stá-
čame do viacerých krúžkov rôznych priemerov, ktoré vo vriacom oleji dostanú zvlaš-
tnu lupienkovú podobu a dá sa povedať, že je to výtvor, umelecké dielo oblasti Myjav-
ských kopanic.
- Poznatky z praxe:
Pásy cesta je dobre mať napred pripravené, alebo si prideliť ďalšiu osobu ktorá ich bude pripravovať, fánka je veľmi rýchlo usmažená a ak si spravím zásobu pásov, tieto
sa obyčajne zlepia, potom fánka tratí na kráse.
Oleja v hrnci mať radšej viac, fánka by sa nemala dotýkať dna hrnca, musí plávať.
Aby sa olej neprepekal, je dobré vhodiť do hrnca 3 – 4 ks. hrebíčkov, alebo krúžky
mrkve.
Smažiť na najsilnejšej platni / podľa priemeru dna hrnca v ktorom budeme fánky vysmážať /.
Vyzerá to veľmi zložité, druhý krát je to už hračka. Chce to prax – dobrý „ šmak“.
Cesto spracovávať na hnetači. –– OK ––
|