Fánky alebo Božie milosti

Autor receptu: daewootn

Nie je to koláč ale ani zákusok. Ovšem tak ako to robievala moja svokra na Myjave, tak to bolo umelecké dielo. Božie milosti sa piekli väčšinou k príležitosti návštevy prvorodičky, hovorilo sa tomu OPÁČKY . Božie milosti sa ukladali do velkých pletených košov a takto sa cestovalo na návštevu.

70 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. V múke rozmiešame soľ, rozmrvené / nasekané / maslo, pridáme cukor, žĺtky, smotanu, víno alebo rum a postrúhanú citrónovú kôru z citróna. Všetko spolu dobre vymiesime, cesto prikryjeme a necháme odpočinúť asi 45 min. Potom cesto čo najtenšie rozvaľkáme na pomúčenej doske. Zúbkovým kolečkom nare-žeme pásy široké asi 2,5 až 3 cm, oba konce stlačíme k sebe, vznikne nám akože kruh, cesto si nahodíme na dlaň, tak aby nám vznikali z cesta krúžky, takto natočené cesto potom s citom vhodíme do vriaceho oleja. Olej si vložíme do hrnca s otvorom menšieho priemeru, priemer hrnca nám udá veľkosť fánky a taktiež vyberáme hrniec vyšší, aby nám olej zbytočne neprskal von. Ako náhle fánka dosiahne zlatistú farbu, treba ju oto- čiť, osmažiť aj druhú stranu a po dosiahnutí správnej farby, vybrať. Vyberať s citom, je veľmi krehká, túto potom uložiť do košíka alebo hlbšej misky. Ak sú uložené na sebe, posypú sa práškovým cukrom zmiešaným s vanilkovým cukrom. Klásť ich na pijavý papier. Fánky sa väčšinou robia tak, že sa narežú kosoštvorce o dĺžke asi 10 cm, od okraja špica priečne spravíme na oboch stranách zárezy do ktorých sa vložia špice koso –štvorcov a takto pripravená fánka sa vloží do oleja. Toto je klasická fánka. Božia milosť sa líši od fánky tým, že sa zhotovuje z vyrezaného pásu cesta ktorý stá- čame do viacerých krúžkov rôznych priemerov, ktoré vo vriacom oleji dostanú zvlaš- tnu lupienkovú podobu a dá sa povedať, že je to výtvor, umelecké dielo oblasti Myjav- ských kopanic.
  2. Poznatky z praxe: Pásy cesta je dobre mať napred pripravené, alebo si prideliť ďalšiu osobu ktorá ich bude pripravovať, fánka je veľmi rýchlo usmažená a ak si spravím zásobu pásov, tieto sa obyčajne zlepia, potom fánka tratí na kráse. Oleja v hrnci mať radšej viac, fánka by sa nemala dotýkať dna hrnca, musí plávať. Aby sa olej neprepekal, je dobré vhodiť do hrnca 3 – 4 ks. hrebíčkov, alebo krúžky mrkve. Smažiť na najsilnejšej platni / podľa priemeru dna hrnca v ktorom budeme fánky vysmážať /. Vyzerá to veľmi zložité, druhý krát je to už hračka. Chce to prax – dobrý „ šmak“. Cesto spracovávať na hnetači. –– OK ––