Egrešový sirup
Egrešové metamorfózy - a čo so šupkami? (fotorecept)
Autor receptu: arachnea
V minulom recepte Egrešových metamorfóz som Vám opisovala, ako som robila egrešový rôsol. Niektorí si recept upravili a neodšťavovali, ale po uvarení pasírovali, niektorí rovno namietali, že je škoda vyhodiť šupky. To je pravda, ani ja som šupky nevyhodila, ale... no veď pozrite sami :-)
10 porcií |
60 minút príprava |
15 minút tepelná úprava |
Postup
- Naoberáme si egreše, dávame si pozor... pichajú.
- Na mlynčeku odšťavíme... teraz nás nezaujíma šťava, ale ten zvyšok - šupky. Zo šťavy sme si minule robili egrešový rôsol.
- Šupky dáme do väčšej nádoby a zalejeme vodou. Necháme stáť do druhého dňa.
- Precedíme, najskôr cez väčšie sito, potom cez jemné, aby nám ostala krásna číra tekutina.
- Pridáme cukor, podľa potreby. Na sirup som potrebovala celé kilo cukru.
- Uvaríme, nalejeme do fliaš a po vychladnutí dáme do chladničky. Ja som nesterilizovala, cez víkend som mala vnúčatá, vedela som, že sa sirup vypije.
- Deťom veľmi chutil. Robili si long drinky do zaváracích 7 decových pohárov. Výborné boli s mrazenými jahodami a nakrájanými citrónmi.