Dusená kyslá kapusta s tofu

Autor receptu: martinis

Kyslá kapusta je výborná ako za surova, tak aj tepelne upravená. Na pomaly sa predĺžujúce večery sa preto môže hodiť ako príjemná večera - podusená s jogurtom, opečeným údeným tofu a podávaná s domácim celozrnným chlebom :)

1
porcia
30 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Neodvážil by som sa to napísať do názvu, ale tu sa rád priznám : inšpiráciou mi bol klasický segedínsky guláš, ktorý mám veľmi rád a takáto kapusta mu veľmi podobná je pre mňa ešte chutnejšia. Kto chce skúsiť alternatívnu klasiku, nech sa páči, tu je postup :) Cibuľu ošúpeme a nakrájame na malé kocky. Do väčšej aj menšej panvice dáme za lyžicu oleja a údené tofu nakrájame na väčšie kúsky.
  2. Olej na väčšej panvici rozpálime, na vyššom strednom plameni necháme cibuľu chytiť farbu, zľahka osolíme, okoreníme a poprášime červenou paprikou - tradične sladkou, ale ja rozhodne preferujem štipľavú :) Pridáme asi tretinu sedemdecovej fľašky premytej, prípadne aj nakrájanej kyslej kapusty, prihodíme za dva - tri bobkové listy, podlejeme vodou a dusíme pár minút. Vody na podliatie môže byť smelo aj viac, pokiaľ budete jedlo zahusťovať aj troškou celozrnnej múky. Ak nie, radšej vodou šetrite, aby vám kapusta "neplávala".
  3. Biely jogurt kapustu zjemní a dodá typickú, zaujímavú chuť. Pokiaľ ste pridali viac vody, vmiešajte doň ešte v kelímku aj dve lyžičky celozrnnej múky, ak nie, postačí do panvice pridať samotný jogurt a dobre premiešať. Necháme dusiť ešte cca 5 minút.
  4. Zatiaľ rozpálime olej na menšej panvici a rovnako ako cibuľu, na vyššom strednom plameni opečieme aj kúsky tofu. Za občasného premiešanie opekáme štyri či päť minút. Hotovú kapustu posypeme mletou rascou, ktorá určite nesmie chýbať (jedine, že ju naozaj nemáte radi, ale ja ju teda môžem, takže som jej pridal hojne :)) a zamiešame aj s kockami tofu.
  5. Naservírujeme do hlbšieho taniera a doložíme obvyklou prílohou - knedlíkom, kto chce zdravší variant, pokojne priloží aj varené zemiaky či kúsok celozrnného chleba. Ja som mal upečený vlastný, grahamovo-ražný a k takejto dusenej kyslej kapuste mi veľmi chutil. A pevne verím, že táto "alternatíva" zachutí aj vám ;)
  6. Môj tip : Ak nie ste priateľmi s tofu, siahnite pokojne po chudšom mäse. A pre naozaj odvážnych experimentátorov môžem ponúknuť aj sójové kocky či seitan.