Dukátové buchtičky

Dukátové buchtičky (fotorecept)

Autor receptu: tatranka

Recept robievam tak dva-tri razy do roka, no vždy sa naň teším. Je to taká sladučká pochúťka. Zvyknem k ním robiť výdatnejšiu polievku.

60 minút
príprava
12 minút
na 170-180 °C

Suroviny

Postup

  1. Múku si preosejeme, do hlbšej nádoby. Z trošky teplého mlieka, cukru, lyžičky múky a droždia necháme nakysnuť kvások. Ten spojíme s múkou, do ktorej sme pridali soľ, vajíčko, mlieko, vodu, cukor a nakoniec olej. Vypracujeme cesto. Ak sa nám zdá cesto tuhšie, môžeme pridať ešte trošku teplej vody. Necháme ho vykysnúť na teplom mieste.
  2. Asi po pol hodine cesto prenesieme na lopár a rozdelíme ho na asi na 5 - 6 dielikov. Z týchto potom vyváľame hrubšie šúlance. Z nich odkrajujeme rovnaké kúsky, z ktorých formujeme buchtičky. Ukladáme ich na vymastený plech a každú jednu buchtičku potrieme olejom, aby sa nám nepolepili a boli jemnučké. Ja ich pečiem v mikrovlnnej trúbe, na funkcii CRISP. Je to rýchlo a buchtičky mám za 10 - 12 minút upečené. No buchtičky môžete piecť samozrejme aj v plynovej a elektrickej trúbe. Tak ako pečiete kysnuté cesto je to na tých 170 - 180 °C.
  3. Buchtičky nezabudnite potierať olejom.
  4. Upečené dukátové buchtičky.
  5. Varenie krému som nefotila. Krém robím riedky vanilkový puding. Osladím ho, pridám vanilkový cukor. Do hotového pridám trochu umu alebo rumovej príchute. Nakoniec trochu masla, aby vám krém netvoril na povrchu kožu. Na zdobenie používam trochu mrazeného ovocia. Pridám lyžicu cukru trochu vody rozmiešanej s kukuričným škrobom. Všetko je hotové len naklásť dobrotu na tanier a prizvať svojich konzumentov, ktorým sa aj takouto dobrotou zavďačíte.