Dukátové buchtičky (fotorecept)
Autor receptu: janaalizibolenova
Kto by ich nemal rád ? Obzvlášť deti ich zbožňujú. Ponúkam recept na domáce dukátové buchtičky.
4 porcie |
30 minút príprava |
20-30 minút na 220 °C |
Postup
- Z droždia, 1 PL múky, trošky cukru a trošky teplej vody si spravíme kvások.
- Do preosiatej múky pridáme 8PL cukru a vanilínový cukor.
- K múke s cukrom pridáme 1 vajíčko, 4PL rozpusteného masla, kvások, 3/4 šálky mlieka a štipku soli.
- Ďalej pridáme 1-2 PL citrónovej šťavy. (Pozn. Šťavu pridávam namiesto citrónovej kôry, nakoľko neverím tomu, že by neboli v nej žiadne chemikálie.)
- Všetko spolu vymiesime ručne, alebo mixérom a necháme kysnúť. (Pozn. Cesto na buchtičky si väčšinou spravím skoro ráno a celé doobedie, niekedy aj dlhšie, ho nechám kysnúť.)
- Keď máme cesto vykysnuté, vyklopíme si ho na pomúčenú dosku a rozvaľkáme na hrúbku cca 0,5cm. Z rozvaľkaného cesta si nožíkom nakrájame kocky, alebo si najprv vykrojíme z cesta štvorec a ten pokrájame na kocky.
- Sklenenú zapekaciu misu potrieme maslom a poprášime múkou. Do misy naukladáme vedľa seba vyrezané kocky cesta, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť, kým nám neznásobia objem. Potom dáme piecť do vyhriatej rúry.
- Keď sú buchtičky upečené, rozrežeme ich podľa toho, ako sú vytvarované a poukladáme na taniere.
- Do 1 litra mlieka pridáme cukor podľa chuti a rozhabarkujeme v mlieku 2 vanilkové pudingy. Uvaríme na miernom plameni hustý puding, ktorým polejeme pripravené buchtičky. Dobrú chuť !
- Pozn. Pre nás výjde z tejto dávky príliš veľa buchtičiek a tak ich skladujem v mraziaku. Nič im to neuberie na chuti a sú k dispozícii kedykoľvek :-D