Dukátové buchtičky (fotorecept)

Autor receptu: janaalizibolenova

Kto by ich nemal rád ? Obzvlášť deti ich zbožňujú. Ponúkam recept na domáce dukátové buchtičky.

4
porcie
30 minút
príprava
20-30 minút
na 220 °C

Suroviny

Postup

  1. Z droždia, 1 PL múky, trošky cukru a trošky teplej vody si spravíme kvások.
  2. Do preosiatej múky pridáme 8PL cukru a vanilínový cukor.
  3. K múke s cukrom pridáme 1 vajíčko, 4PL rozpusteného masla, kvások, 3/4 šálky mlieka a štipku soli.
  4. Ďalej pridáme 1-2 PL citrónovej šťavy. (Pozn. Šťavu pridávam namiesto citrónovej kôry, nakoľko neverím tomu, že by neboli v nej žiadne chemikálie.)
  5. Všetko spolu vymiesime ručne, alebo mixérom a necháme kysnúť. (Pozn. Cesto na buchtičky si väčšinou spravím skoro ráno a celé doobedie, niekedy aj dlhšie, ho nechám kysnúť.)
  6. Keď máme cesto vykysnuté, vyklopíme si ho na pomúčenú dosku a rozvaľkáme na hrúbku cca 0,5cm. Z rozvaľkaného cesta si nožíkom nakrájame kocky, alebo si najprv vykrojíme z cesta štvorec a ten pokrájame na kocky.
  7. Sklenenú zapekaciu misu potrieme maslom a poprášime múkou. Do misy naukladáme vedľa seba vyrezané kocky cesta, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť, kým nám neznásobia objem. Potom dáme piecť do vyhriatej rúry.
  8. Keď sú buchtičky upečené, rozrežeme ich podľa toho, ako sú vytvarované a poukladáme na taniere.
  9. Do 1 litra mlieka pridáme cukor podľa chuti a rozhabarkujeme v mlieku 2 vanilkové pudingy. Uvaríme na miernom plameni hustý puding, ktorým polejeme pripravené buchtičky. Dobrú chuť !
  10. Pozn. Pre nás výjde z tejto dávky príliš veľa buchtičiek a tak ich skladujem v mraziaku. Nič im to neuberie na chuti a sú k dispozícii kedykoľvek :-D