Domáci syr
Domáci syr (fotorecept)
Autor receptu: tejaja
Keď som pred rokmi uvidela v obchode pomocníka na domáci syr, bolo rozhodnuté. Toto musím mať. Odvtedy robím syr doma pravidelne a všetci sú spokojní.* Chce to len jedno - poctivé mlieko, podľa možnosti z farmy.
Postup
- Mlieko zohrejeme na 90 °C a odstavíme. Vmiešame doň citrónovú šťavu alebo ocot, premiešame a zakryté necháme 30 minút odpočívať.
- Ak chceme syr ochutený, vmiešame prísady na dochutenie a všetko precedíme cez gázu. Syrovátku zachytíme a buď vypijeme alebo použijeme do cesta na chlieb, alebo iných slaných jedál. V žiadnom prípade ju nevylievame.
- Cedidlo z prístroja vyložíme priloženým plátnom, vložíme do dózy a premiestnime tam syrovinu. Zaťažíme lisovacím kotúčom.
- Dózu zavrieme.
- Vložíme do chladničky a necháme odtekať podľa toho, aký tvrdý syr chceme. Čím dlhšie, tým pevnejší je syr.
Potom syr vyberieme.
Syr môžeme urobiť aj bez tohto "prístroja" použitím sitka, plátna a zaťažením napr. hrnčekom.