Domáci sterilizovaný hrášok na zimu (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Každý rok sa mi darí vypestovať na záhrade toľko hrášku, že si vždy odložím niečo do zásoby na zimu..kým minulý rok bol o niečo lepší, lebo som mala 25 pohárov, tento rok sa ukázal slabší, ale aj napriek tomu som si urobila 11 pohárov...

11
porcií
120 minút
príprava
60,30,15 minút
na 100,80,80 °C

Postup

  1. Po veľkej búrke, ktorá dosť zničila kvety, sa hrášok už neprebral, takže som ho musela celý vybrať aj koreňmi..
  2. všetok hrášok som vylúskala...poriadne očistila od lístkov a smetí, umyla vo viacerých vodách...
  3. pripravila som si poháre, poriadne umyla...hrášok som naložila do pohárikov..
  4. do každého pohárika som nasypala za pol kávovej lyžičky soli a za 1 kávovú lyžičku octu...
  5. zaliala až po vrch čistou studenou vodou...
  6. a poháriky zatvorila..
  7. do veľkej rajnice som dala na spodok starú handru, uložila na ňu poháre a zaliala po vrch vodou...prvá sterilizácia: na 100st. trvá 60 minút.. do rána som nechala poháre tak v rajnici, ako sa dovarili ..druhá sterilizácia: na 80 st. trvá 30min. opäť nechám rajnucu zakrytú a poháre zostanú vo vode...tretí deň : tretia sterilizácia: na 80 stupňov trvá 15 min. po tretej sterilizácii, nechám poháre vo vode úplne vychladnúť, až potom ich uložím do police v špajzi...
  8. mne takto krásne vysterilizované vydržia, nikdy sa mi ešte nepokazili a naviac, neprekáža mi balík s hráškom v mrazničke..boli také roky, keď som mala veľmi dobrú úrodu aj 50 pohárikov...ktoré sa v ten rok neminuli, zostali na ďalší rok a takto som mala už aj 3 ročné a BOLI úplne čisté a chutné...dobrú chuť..