Domáci sterilizovaný hrášok na zimu (fotorecept)
Autor receptu: izabella929
Každý rok sa mi darí vypestovať na záhrade toľko hrášku, že si vždy odložím niečo do
zásoby na zimu..kým minulý rok bol o niečo lepší, lebo som mala 25 pohárov, tento rok sa
ukázal slabší, ale aj napriek tomu som si urobila 11 pohárov...
11 porcií |
120 minút príprava |
60,30,15 minút na 100,80,80 °C |
Postup
- Po veľkej búrke, ktorá dosť zničila kvety, sa hrášok už neprebral, takže som ho musela celý vybrať aj koreňmi..
- všetok hrášok som vylúskala...poriadne očistila od lístkov a smetí, umyla vo viacerých vodách...
- pripravila som si poháre, poriadne umyla...hrášok som naložila do pohárikov..
- do každého pohárika som nasypala za pol kávovej lyžičky soli a za 1 kávovú lyžičku octu...
- zaliala až po vrch čistou studenou vodou...
- a poháriky zatvorila..
- do veľkej rajnice som dala na spodok starú handru, uložila na ňu poháre a zaliala po vrch vodou...prvá sterilizácia: na 100st. trvá 60 minút.. do rána som nechala poháre tak v rajnici, ako sa dovarili ..druhá sterilizácia: na 80 st. trvá 30min. opäť nechám rajnucu zakrytú a poháre zostanú vo vode...tretí deň : tretia sterilizácia: na 80 stupňov trvá 15 min. po tretej sterilizácii, nechám poháre vo vode úplne vychladnúť, až potom ich uložím do police v špajzi...
- mne takto krásne vysterilizované vydržia, nikdy sa mi ešte nepokazili a naviac, neprekáža mi balík s hráškom v mrazničke..boli také roky, keď som mala veľmi dobrú úrodu aj 50 pohárikov...ktoré sa v ten rok neminuli, zostali na ďalší rok a takto som mala už aj 3 ročné a BOLI úplne čisté a chutné...dobrú chuť..