Domáci seitan (fotorecept)

Autor receptu: mojack

Seitan je - pšeničná bielkovina, ktorá sa získava v múky vymývaním škrobu. Je to veľmi chutná náhrada mäsa. Dá sa použiť do domácich receptov miesto mäsa. Rada ochutnám aj niečo iné, tofu už bolo v mojej kuchyni ale seitan ešte nie ...

Suroviny

Postup

  1. Seitan pripravíme tak, že z múky a vody
  2. zamiesime bochník,
  3. ktorý zalejeme vodou a necháme asi 1 hodinu odležať.
  4. Odpočinutý bochník pod tečúcou studenou vodou za neustáleho hnetenia z múky vyplavujeme škrob. Premývala som asi 15-25 minút.
  5. Spočiatku sa nám bochník začne rozpadávať, ale pri vyplavovaní škrobu
  6. z neho vznikne opäť kompaktný celok. Hnetenie robíme až kým voda nie je číra.
  7. Získaný bochník je elastický a nazývame ho seitan.Z kila múky vzniklo asi 400 g seitanu
  8. Rozdelila som ho na 2 časti, dala do sáčka a varila v hrnci asi 50 minut.
  9. Po uvarení
  10. a narezaní seitan prichystaný na daľší recept....
  11. Marináda: 1/2 l silného hovädzieho bujónu, v ktorom sa povarili čili alebo feferónku. Bujón musí byť silný. Do bujónu pridám lyžicu alebo dve paradajkového pretlaku alebo kečupu a trochu cukru , trochu majoránky. Marinádu si môže pripraviť každý podľa svojho receptu.
  12. Nechám odstát , ja som nechala až do druhého dňa.