Domáci seitan (fotorecept)
Autor receptu: mojack
Seitan je
- pšeničná bielkovina, ktorá sa získava v múky vymývaním škrobu.
Je to veľmi chutná náhrada mäsa. Dá sa použiť do domácich receptov miesto mäsa.
Rada ochutnám aj niečo iné, tofu už bolo v mojej kuchyni ale seitan ešte nie ...
Postup
- Seitan pripravíme tak, že z múky a vody
- zamiesime bochník,
- ktorý zalejeme vodou a necháme asi 1 hodinu odležať.
- Odpočinutý bochník pod tečúcou studenou vodou za neustáleho hnetenia z múky vyplavujeme škrob.
Premývala som asi 15-25 minút.
- Spočiatku sa nám bochník začne rozpadávať, ale pri vyplavovaní škrobu
- z neho vznikne opäť kompaktný celok. Hnetenie robíme až kým voda nie je číra.
- Získaný bochník je elastický a nazývame ho seitan.Z kila múky vzniklo asi 400 g seitanu
- Rozdelila som ho na 2 časti, dala do sáčka a varila v hrnci asi 50 minut.
- Po uvarení
- a narezaní seitan prichystaný na daľší recept....
- Marináda:
1/2 l silného hovädzieho bujónu, v ktorom sa povarili čili alebo feferónku.
Bujón musí byť silný. Do bujónu pridám lyžicu alebo dve paradajkového pretlaku alebo kečupu a trochu cukru , trochu majoránky.
Marinádu si môže pripraviť každý podľa svojho receptu.
- Nechám odstát , ja som nechala až do druhého dňa.