Domáci chlieb

Autor receptu: zlatulik3

Doteraz som robila chlieb bez miesenia, ale dnes som vyskúšala s čerstvým droždím a do 3 hodín sme mali chutný chlebík na stole..

45-50 minút
na 230 °C

Suroviny

Postup

  1. Na celý chlieb budeme potrebovať 2 hrnčeky vody a možno aj menej, odlejeme trocha do misky, kde pridáme droždie a trocha cukru. Necháme nakysnúť..
  2. Pridáme k droždiu múku, soľ, korenie, olej, semienka a vodu postupne prilievame a miesime, spracujeme hladké cesto, ktoré sa trochu lepí..zakryjeme a necháme vykysnúť v teple na hodinu.
  3. Potom cesto preložíme na pomúčenú dosku ..pár krát len tak preložíme necháme 10 minút oddýchnuť..Potom ešte preložíme a zase cesto oddychuje..Pripravíme utierku, pomúčime bochník, na ňu položíme a prikryjeme daľšou utierkou-takto oddychuje ešte pol hodinu...Medzitým zapneme rúru na 230°C a vložíme do nej liatinový pekáč aj s prikrývkou, alebo jánske sklo..na pol hodinu..Potom vyberieme pekáč.. a opatrne do neho položime ten bochník ..zakryjeme a šup do rúry na 30 minut..,potom nádobu odokryjeme a ešte pečieme do chrumkava 15 až 20 minút..