Domáci chlieb so zemiakmi (fotorecept)
Autor receptu: tatranka
Recept mám spred tridsiatich rokov z práce.Žienky ktorým som majstrovala,boli veľmi šikovné a veľa rozprávali o receptoch,ktoré sa im osvedčili.Jedným z nich bol aj domáci chlebík.
35 minút príprava |
60 minút na 18O_150 °C |
Postup
- Ingrediencie.
- Dáme sa variť zemiaky v šupke.Nacháme vychladnúť.
- Urobíme si kvások.Necháme vykysnúť.Do väčšej nádoby,vsypeme múku soľ,razcu.Ocot vlejeme do 4 dcl vody a do múky.Postrúhame na drobno zemiaky.Prilejeme kvások a vypracujeme cesto.
- Dobre ho spracujeme a necháme prikryté kysnúť.Trvá to tak 30-40 minút.
- Po vykysnuti cesto na pomúčenej doske spracujeme a rozdelíme na dve časti,pečiem totiž v dvoch podlhovastých formách.No môžete ho upiecť aj ovalný alebo okrúhly na plechu v celku.To je na vás.
- Plechy vymastím a rozdelené cesto sformujem na bochníky.Tie vložím do pekáčov a ešte nechám 15 minút nakysnúť.
- Po vykysnutí ukazovákom,alebo druhou stranou varešky vtlačím do chlebíkov diery.Lepšie a ľahšie sa prepečú.Pečiem na 180 -150 stupňov 60 minút.
- Upečené chleby.
- Po vybratí z plechov ich nechám voľne vychladnúť.Potom jeden mrazím v celku.Je kedykoľvek po vybratí ako čerstvý.
- Teraz som ho piekla kvôli chutnej pečienke v masti.Recept som uviedla.
- Obrázok som uvádzala pri recepte,pečienka zaliatá v bravčovej masti.