Domáci chlieb s rascou (fotorecept)
Autor receptu: iva63
čerstvý, voňavý, domáci...vlastnoručne upečený...ten je najlepší...rada experimentujem a
dnes som použila
tri druhy múk v celkovom množstve 530g...upečený chlieb vážil 820g...
1 porcia |
55 minút na 220 °C |
Postup
- všetky suroviny dáme do misky a vypracujeme hladké, vláčne, nelepivé cesto...prikryjeme ľanovou utierkou a necháme kysnúť 20 minút
- po 20 minútach cesto dôkladne prepracujeme v miske..robíme to tak, že ľavou rukou misku otáčame a pravou cesto postupne stláčame a miesime ho od okraja misky smerom do stredu...prikryjeme a ešte necháme 15 minút kysnúť
- pripravíme si ošatku, alebo jednoduchý košík ako som použila ja...vložíme do neho ľanovú utierku, dobre ju pomúčime a preklopíme do nej nakysnutý chlieb...prikryjeme a necháme hodinu kysnúť
- po hodine vyzerá naše cesto takto...
- zoberieme si do ľavej ruky plech s papierom na pečenie....prikryjeme ním nakysnutý chlieb a pravou rukou prevrátime...takže máme chlieb bez narušenia premiestnený na plechu
- opatrne odstránime košík aj s utierkou
- potrieme dobre posolenou vodou
- pečieme v rozohriatej rúre na 220 stupňov 40 minút...2 krát počas pečenia ho dôkladne potrieme slanou vodou
- po 40 minútach vytiahneme chlieb, odstránime z neho papier, naposledy použijeme slanú vodu na potretie, aby kôrka bola chrumkavá
- a vložíme chlieb iba voľne na mriežku do rúry asi na 15 minút, aby sa krásne prepiekol
...môj údaj o teplote a čase pečenia je vždy iba informatívny, pretože každá rúra pečie inak
- upečený chlebík vyberieme z rúry a dáme na mriežku dôkladne vychladnúť
- takto vyzerá prekrojený chlebík
- kôrka je veľmi pekne prepečená, preto je potieranie slanou vodou potrebné
- prajem Vám dobrú chuť-:)