Domáci chlieb s rascou (fotorecept)

Autor receptu: iva63

čerstvý, voňavý, domáci...vlastnoručne upečený...ten je najlepší...rada experimentujem a dnes som použila tri druhy múk v celkovom množstve 530g...upečený chlieb vážil 820g...

1
porcia
55 minút
na 220 °C

Suroviny

Postup

  1. všetky suroviny dáme do misky a vypracujeme hladké, vláčne, nelepivé cesto...prikryjeme ľanovou utierkou a necháme kysnúť 20 minút
  2. po 20 minútach cesto dôkladne prepracujeme v miske..robíme to tak, že ľavou rukou misku otáčame a pravou cesto postupne stláčame a miesime ho od okraja misky smerom do stredu...prikryjeme a ešte necháme 15 minút kysnúť
  3. pripravíme si ošatku, alebo jednoduchý košík ako som použila ja...vložíme do neho ľanovú utierku, dobre ju pomúčime a preklopíme do nej nakysnutý chlieb...prikryjeme a necháme hodinu kysnúť
  4. po hodine vyzerá naše cesto takto...
  5. zoberieme si do ľavej ruky plech s papierom na pečenie....prikryjeme ním nakysnutý chlieb a pravou rukou prevrátime...takže máme chlieb bez narušenia premiestnený na plechu
  6. opatrne odstránime košík aj s utierkou
  7. potrieme dobre posolenou vodou
  8. pečieme v rozohriatej rúre na 220 stupňov 40 minút...2 krát počas pečenia ho dôkladne potrieme slanou vodou
  9. po 40 minútach vytiahneme chlieb, odstránime z neho papier, naposledy použijeme slanú vodu na potretie, aby kôrka bola chrumkavá
  10. a vložíme chlieb iba voľne na mriežku do rúry asi na 15 minút, aby sa krásne prepiekol ...môj údaj o teplote a čase pečenia je vždy iba informatívny, pretože každá rúra pečie inak
  11. upečený chlebík vyberieme z rúry a dáme na mriežku dôkladne vychladnúť
  12. takto vyzerá prekrojený chlebík
  13. kôrka je veľmi pekne prepečená, preto je potieranie slanou vodou potrebné
  14. prajem Vám dobrú chuť-:)