Zavárané lečo
Domáce zavárané lečo
Autor receptu: kucharocka123
Jednoduchý a overený návod ako pripraviť domáce zavárané lečo. V zime je to výborná lahôdka, stačí pridať
nakrájanú klobásu alebo párky, primiešať vajíčka a obed či večeru máme rýchlo hotovú.
10 porcií |
30 minút príprava |
30 minút tepelná úprava |
Postup
- Papriku umyjeme, vyberieme jadrovníky, očistíme a nakrájame na prúžky. Cibuľu nasekáme nadrobno.
- Paradajky umyjeme a nakrájame na kocky. Ak sa chceme zbaviť šupky (nie každý ju má v leči rád), musíme ich blanšírovať. Na opačnej strane ako je stopka narežeme krížik, paradajky vložíme na 2 minúty do vriacej vody, prepláchneme pod studenou vodou a necháme vychladnúť. Potom ich ľahko ošúpeme, odstránime koreň stopky a nakrájame na kocky.
- Na dno širokého kastróla nalejeme trochu oleja, na ktorom opražíme cibuľu. Pridáme nakrájanú papriku, osolíme a cca 10-15 minút restujeme, kým pustí šťavu a trochu zmäkne. Musí však zostať chrumkavá.
- Následne pridáme na kocky nakrájané paradajky. Zmes premiešame a povaríme spolu ďalších 10-15 minút. Podľa potreby dochutíme soľou.
- Horúcou zmesou naplníme čisté zaváracie poháre, dôkladne uzatvoríme a obrátime na 5 minút hore dnom na kontrolu, či viečka dobre tesnia. Potom poháre postavíme do pôvodnej polohy a zabalíme na noc do deky.
- Vychladnuté lečo ráno odložíme do špajze. Z daného množstva surovín pripravíme cca 10 zaváracích pohárov o objeme 300 ml.
Dobrú chuť!