Domáce pivo (fotorecept)

Autor receptu: miskin

Zdravím varecháči,veľmi mi chutia Vaše recepty tak prídam aj ten svoj.Viem že vačšina z Vás na to nebude mať podmienky,ale aspoň Vám priblížim ako sa take chutné a zdravé pivo dá uvariť doma a možno niekoho recept zaujme a skúsi si vyrobiť svoje vlastné nefiltrované,nepasterizované pivko.Podľa tohto receptu varím už pár rokov.Tmavé varievam vždy na Vianoce:-)Nech sa páči,domáci tmavý ležiak varený na dva rmuty.

Postup

  1. na výrobu potrebujeme tieto pomocky bez ktorých to jednoducho nejde:potrebné suroviny ktoré zakúpite na e-shopoch(farmarik.sk,svojepivo.sk,vasepivo.cz atd.),dva hrnce na min.30L a 20L,mlynček na zomletie jačmeňa(dá sa kúpiť už namletý),varechu,váhu,gázu popripade čistú utierku na cedenie a filtrovanie,1L odmerku,cukromer,teplomer najlepšie digitálny ale dá sa to aj 100 stupňovým na zaváranie,a dve rovnaké veľké potravinárske nádoby(ja mám 50L) ktoré kúpite v domácich potrebách+plastový kohútik,chladnú miestnosť a ľadničku,poprípade pivnicu.Neodporúčam variť v kuchyni pokial Vám je partnerský život milý :-)
  2. navážime slad..ja z 4,5kg sladu urobím 23L dvánásť stupňového piva,základ ležiaku českého typu tvorí slad plzeňský,pražením získava jačmeň roznu farbu a voňu a vznikaju,karamelové,čokoládove a iné rozne druhy ktoré tvoria "telo" výsledného produktu.Výborne pivo urobíme napr len z čistého plzeňského sladu(4,5kg) no netreba sa báť roznych kombinácii,vysledok bude vždy piteľný :-) navážený slad zomelieme,pozor nie však na múku,správne by sa mal len jemne akoby rozpučiť,pretože sa nám bude zle cediť.V začiatkoch som mlel mlynčekom na maso(aj tak sa pivo podarilo) :-)
  3. tu už máme zomletý slad
  4. do 30L hrnca si nalejeme 18L vody,táto voda by mala byť čistá a hlavne nezávadná,ja používam z lesného prameňa ktorý vyteká neďaleko,ale može byť aj tá z mestského vodovodu(dobre ju nechať odstáť pretože je chlorováná)
  5. vodu ohrejeme na 38-39 stupňov celzia,sem tam premiešame pretože teploty su rozne,vypneme sporák..
  6. nasypeme pomletý slad a riadne premiešame
  7. ide vlastne o namáčanie sladu a nasiaknutie vodou takz. "vystierka" ponecháme 20 min. pri stálej teplote 38-39 stupňov,občas premiešame a zmeriame teplotu,pokial klesne pod 37 stupňov tak za stáleho miešania opať dohrejeme na 38 stupňov a vypneme sporák,ale z vlastnej skusenosti teplota pri takomto objeme vody klesá veľmi pomaly za tých 20 minut cca jeden stupeň čiže nie je nutné dohrievať(len keby náhodou)
  8. po 20 minútach(z predošlého bodu) za stáleho miešania teplotu zvyšujeme na 51-53 stupňov celzia , vypneme sporák a 20 minút pri tejto teplote ponecháme a sem-tam premiešame(ak rýchlejšie chladne opať na túto teplotu dohrievame),tieto kroky je treba robiť poctivo lebo pri každej teplote dochádza k určitým reakciám.Výsledok Vás určite odmení za trpezlivosť :-)
  9. tak a možeme ísť "rmutovať" :-) hrniec s potencionálnym pivkom odložíme vedľa,zoberieme 1L odmerku a prelejeme 7L do druhého hrnca(snažte sa naberať aj ten usadený jačmeň na spodu hrnca,proste takú hustú kašičku:)
  10. hrniec kde sme preliali 7 litrov dáme na sporák,ten druhý treba zakryť až nám zbytočne nechladne.Toto voláme "rmut"
  11. rmut ohrievame za stáleho miešania na teplotu 62-64 stupňov celzia a necháme opať pri tejto teplote odpočívaťasi tak 20minút, avšak pri takom malom množstve už veľmi rýchlo chladne.Treba každých 5 minút premiešať a dohriať na požadovanú teplotu.
  12. po 20 minútach prihrievame za stáleho miešania na teplotu 72-74 stupňov celzia a tak ako v predošlom bode udržujeme túto teplotu 20 minút občasným miešaním a prihrievaním
  13. za stáleho miešania privedieme do varu nie však extrém 96-98 stupňov stačí a varíme 5 až 10 minút
  14. keď už máme povarené zoberieme hrniec a vlejeme ho nazad do druhého a rýchlo miešame až sa teplota rovnomerne rozloží(pozor je to horúce)
  15. tu vidíme ako sa nám pivko začína pekne sfarbovať do hneda:-)
  16. ešte raz riadne premiešame, teplota by mala byť teraz v hrnci 62 stupňov celzia ak nie je,dohrejeme a opať odložíme nabok pretože ideme robiť druhý rmut
  17. druhý rmut sa robí presne ako ten prvý čiže zasa odoberieme 7L do hrnca akúrat už nám odpáda varenie na 62 kedže tuto teplotu už máme dosiahnutú a odrazu prihrievame na 72-74 stupňov a udržujeme opať po dobu 20 minút
  18. po 20 minútach tak ako pri prvom rmute za stáleho miešania privedieme do varu a varíme 5 až 10 minút a znova zmiešme zo zvyškom v druhom hrnci a aktívne premiešame,teraz by mala byť teplota v hrnci po zmiešaní 75 stupňov celzia,ak nie je prihrejeme,tejto teplote sa hovorí "odrmutovacia"
  19. hrniec zakryjeme a necháme odpočívať 15-20 minút,zatiaľ si vypláchneme hrniec v ktorom sme rmutovali a nalejeme doň 14 litrov vody ktorú zahrejeme na teplotu 80 stupňov celzia
  20. uf,nevedel som že možem pridať len 20 bodov,chcel som tento recept nápísať podrobne a píšem ho už dve hodiny takže recept dokončím v recepte číslo dva pod názvom "Domáce pivo pokračovanie" ak by s tým nebol problém tak prosím redakciu aby tieto dva recepty zlúčila dokopy :-) http://varecha.pravda.sk/recepty/domace-pivo-pokracovanie-fotorecept/55642-recept.html