Domáce pečivo (fotorecept)

Autor receptu: ywett

A zase som potrápila pekárničku a nechala som ju aspoň cesto vymiesiť a vypracovať ;-)

20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Potrebné suroviny
  2. Do nádoby dáme vlažné mlieko a pridáme smotanu
  3. Do rohu nádoby dáme soľ
  4. Uprostred nádoby urobíme prstom do múky dierku a dáme droždie, ktoré jemne zahrnieme múkou (alebo ak nechcete sušené môžte dať 25g čerstvého droždia)
  5. Nádobu vložíme do pekárničky, zapneme program cesto a necháme pekárničku pracovať. Sem tam nakuknem či netreba pridať múku, cesto by sa nemalo lepiť na boky nádoby.
  6. Po vykysnutí cesto z pekárničky vyberiem. Dám na pomúčenú dosku a rozdelím na 18 menších častí a jednu väčšiu (kto ako chce) a nechám 5 minút odpočinúť
  7. Ako prvé som skúsila pletenky
  8. Poprosila som moju malú pomocníčku (dcérku) aby mi pomohla :)
  9. A teraz postup na rožky: Vyvaľkať
  10. Začíname od kraja
  11. A takto pokračujeme
  12. A ešte celý šúlok po zamotaní troška rukou vyvaľkáme
  13. A môžme skúsiť aj takto (čo som nechala tú väčšiu časť cesta) tak ju vyvaľkáme do kruhu, nakrájame trojuholníky, potrieme podľa chuti čo máte radi (ja som dala domáci kečup, syr, bazalku) Najskôr zahneme vrchné boky k sebe aby nám plnka nevytiekla a zakrútime smerom k špicu
  14. A stočíme a aj na plech dáme tým špicom dole, aby sa nám to pri pečení neroztvorilo.
  15. Necháme pod utierkou pokysnúť ešte 30 minút. Po vykysnutí natrieme žĺtkom rozmiešaným s mliekom, môžme posypať rascou (semiačkami, hrubou soľou, makom) a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180°C 15 - 20 minút. Po upečení pečivo hneď preložíme na mriežku aby sa zbytočne na horúcom plechu nevysušovalo
  16. Dobrú chuť!!!