Domáce lístkové cesto bez vajca (fotorecept)
Autor receptu: ancicka
Ja si najradšej pripravujem lístkové cesta doma a toto je jedno z ních.
Postup
- Treba použiť stuhnuté maslo.Z masla si odoberiem75 g ,dám roztopiť a vychladiť.Stuhnuté maslo poklepem valčekom,aby sa narušila štruktúra masla,
- maslo zabalím do mastného papiera a valčekom vytvarujem štvorec.Odložím do chladničky.
- Do múky pridám studenú vodu a rozpustené maslo a zahnetiem cesto.
- Cesto vytvarujem do guľky a narežem do kríža.
- Zakryjem ho miskou a nechám 30 min. oddýchovať.Po 30 min je miska celá zarosená.
- Potom všetky 4 narezané strany pekne valčekom rozvaľkám ,ale stred nechám hrubší./vid obrázok/
- Maslo vyberiem s chladničky,položím na stred,
- a zakryjem ho všetkými rozvaľkanými stranami.
- Vytvarujem pekný štvorec.
- Potom cesto na minimum múky rozvaľkám do obdlžníka zložím
- Zasa rozvaľkám do obdlžnika poskladám do kocky
- a nechám zabalené v mikrotene odpočívať v chlade 30 min.Z tohto cesta môžte robiť podľa ľubovôle rôzné koláče či tyčinky.
- Ja som robila makové a orechové rožteky,
- a taktiež slané tyčinky.Lístkové cesto sa pečie najmenej 20 min.pri nižšej teplote,tak 170-180 °C podľa typu rúry.