Bryndzové halušky
Domáce bryndzové halušky so slaninkou (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
Klasika nesklame, obľúbené jedlo, vyhľadávané v reštauráciách, na
salašoch.
4 porcie |
30-35 minút príprava |
25 minút tepelná úprava |
Postup
- Zemiaky očistíme, nastrúhame na strúhadle, pridáme soľ podľa chuti a po častiach múku.
- Urobíme cesto, ktoré musí byť vláčne, nie tuhé alebo riedke.
- Vodu dáme variť so soľou, vložíme konce zo strúhaných zemiakov a 1 zemiak pokrájaný na menšie kocky. Necháme povariť 15 - 20 minút, aby sa zemiaky uvarili.
- Pripravíme haluškár na halušky.
- Do vriacej vody cez haluškár dávame cesto na halušky variť, spotrebujeme všetko cesto. Povaríme za občasného miešania 3-4 minúty. Halušky scedíme a prepláchneme vlažnou vodou.
- Odoberieme 5-6 PL vody, v ktorej sa varili halušky a rozmiešame s bryndzou.
- Slaninu pokrájame na malé kocky opražíme do zlatista. Pridáme bielu časť lahôdkovej cibuľky.
- Halušky dáme do misy, pridáme rozmiešanú bryndzu, masť zo slaninky, soľ podľa chuti a premiešame. Servírujeme na tanier, ozdobíme slaninkou, dochutíme kyslou smotanou, posypeme vňaťou z jarnej cibuľky. Dobrú chuť.