Dezert Klárka (fotorecept)
Autor receptu: alexdidi
Tento recept som získala už asi pred 15 rokmi od mamičky jednej žiačky, ktorá ho pripravila pre maturitnú komisiu ku kávičke. Všetci sme ním boli nadšení a tak tieto vynikajúce orechové rezy občas upečiem. Občas len preto, lebo orechové koláčiky v našej rodine veľmi obľúbené nie sú. Tieto sa však minú veľmi rýchlo....
90 minút príprava |
30 minút na 180 °C |
Postup
- Plnku si pripravíme tak, že orechy zmiešame s cukrom a maslom a sparíme mliekom.
- Cesto: Do vlažného mlieka s cukrom rozdrobíme droždie, posypeme asi lyžicou múky a necháme na teplom mieste vzísť kvások. Do preosiatej múky so soľou pridáme žĺtky, mäkkú heru, vykysnutý kvások a dobre vymiesime cesto.
- Vymiesené cesto rozdelíme na dve časti. Prvú časť dáme na plech a potrieme džemom. Použila som marhuľový, ale ešte lepší je napr. viničkový.
- Na džem natrieme orechovú plnku.
- Pomocou fólie prenesieme na plnku aj druhú časť cesta.
- Necháme kysnúť na plechu asi hodinu.
- Po vykysnutí upečieme vo vyhriatej rúre.
- Z bielkov a cukru vyšľaháme nad parou tuhý sneh.
- Sneh natrieme na upečený koláč, posypeme sekanými orechmi a zapečieme 10-15 minút pri 180st.C.