Detvianske salašnícke bryndzové halušky s klobáskou (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Pre pár rokmi sme boli na salaši pri Detve na tieto vynikajúce bryndzové halušky...už aj som na ne zabudla, ale v rozhlase bola pre nedávnom zaujímavá relácia, kde hovorili a zvyklostiach a jedlách na salaši pri pasení oviec...a presne o týchto haluškách a aj recepte hovoril bača...možno sa vám tieto halušky zapáčia, ale nám chutili veľmi...chlapi varia chutnejšie halušky...

4
porcie
30 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Viem, že je tu vyše tridsať receptov na bryndzové halušky, ale tieto som tu nenašla a preto som pridala recept...zemiaky som ošúpala, nastrúhala, pridala soľ, hladkú múku a polohrubú pol na pol ...ja ich vždy takto robím a sú výborné...pripravila som si aj bryndzu a zmiešala som ju smotankou...pokrájala slaninku, cibuľovú vňať aj klobásku na kolieska..máme radi na halušky aj kôpor...je to na vás, či si posypete halušky...na halušky neudávam množstvá, robím ich od oka..
  2. do hrnca som si dala zovrieť vodu, pridala som do nej troška soli...mám taký haluškár, ktorý nie je treba držať a stierkou hádžem halušky, je to veľmi rýchle hotové..
  3. počkala som pokiaľ sa vyplavia na vrch a vybrala som ich do misy...pripravila som si do rajničky aj pokrájanú klobásku a pokiaľ sa varili halušky, osmahla som ju na troške masti..
  4. vybrala som ich do misy..
  5. dala som na ne opečenú klobásku...výpek som nepoužila, aby neboli červené od papriky, ktorá je v klobáske..
  6. poliala výpekom zo slaninky...a slaninku som použila na zdobenie...
  7. poliala bryndzovo-smotanovou zmesou a pomiešala...my sme ich na salaši dostali nerozmiešané, tak som to i ja urobila...iba klobáska bola premiešaná s haluškami a výpekom zo slaninky...
  8. na taniere som naložila halušky s klobáskou, poliala som ich bryndzovo-smotanovou zmesou, posypala osmaženou slaninkou a na vrch na ozdobenie som upiekla slaninkový hrebienok do chrumkava...posypala pokrájanou cibuľkovou vňaťkou...ja ich mám rada s kôprom pre seba som si osobitne pokrájala...prejem vám dobrú chuť...