Cviklový gratin so zelerom (fotorecept)
Autor receptu: alena45
onehdá pridal @2010 link na zaujímavý recept a konečne som sa odhodlala ho urobiť. V
menšom množstve ako je uvedené v pôvodnom recepte, a tiež som zamenila klinčeky za
posekané orechy, ktoré ale dávajú výbornú chuť zeleru.
3 porcie |
30 minút príprava |
30 minút na 180-200 °C |
Postup
- Dáme si variť umytú cviklu, do druhého hrnca dáme variť očistený zeler, pridáme pár kvapiek citrónu.
Do panvice nalejeme smotanu a mlieko, pridáme soľ, korenie, bobkový list, pokrájanú cibuľu, cesnak, kôru z citróna a tymián. Varíme na malom plameni asi 10 minút. Precedíme do inej nádoby.
- Uvarenú cviklu olúpeme a obidve hlavné ingrediencie nastrúhame na maximálne 2 mm plátky. Orechy nasekáme nadrobno.
- Do zapekacej nádoby začneme ukladať vrstvu zeleru, pokvapkáme scedenou smotanou, posypeme orechami, na to položíme vrstvu cvikle, pokvapkáme smotanou a posypeme syrom. Opakujeme dovtedy, kým sa nám neminú plátky zeleniny.
- Ja som použila tri druhy syrov - goudu, koziu goudu a zlatú Nivu.
- Prikryjeme pokrývkou alebo alobalom, dáme zapiecť na 180 až 200 stupňov na 25 minút, na chvíľu odkryjeme a dáme ešte na pár minút zapiecť.
- http://www.theguardian.com/lifeandstyle/2012/nov/16/beetroot-gratin-recipe-tunisian-eggs
tu je ten pôvodný recept. A chutí presne tak, ako som si predstavovala - výborne !