Cukiny nakladane v sladko-kyslom naleve (fotorecept)
Autor receptu: palokuchki
Kedze je cas zberu urody a na Slovensku sa zavara jedna radost pridavam aj ja nas oblubeny recept. Takto upravena cukina je vyborna ako natierka na chlieb, alebo ako priloha k pecenemu masu.
30+120 minút príprava |
30 minút tepelná úprava |
Postup
- Stredne velke cukiny asi 15cm dlhe a papriku som si umyla. Cibule som ocistila.
- Vsetku zeleninu som nakrajala na drobne kusky. Pridala som sol a stiplavu papriku.
- Vsetko som spolu premiesala a nechala som to spolu dve hodiny postat.
- Po dvoch hodinach som zeleninu zliala cez sitko aby odtiekla prebytocna stava.
- Zeleninu som dala do hrnca a zaliala som ju pripravenym nalevom. Nalev som si urobila zmiesanim octu, cukru, pomletych horcicnych semien a korenia turmeric (kurkumy). Mnozstvo octu som znizila na 200- 300ml. Kedze uz niektore Varechacky skusali tento recept a zdalo sa im 350ml octu, co bolo v povodnom recepte vela.
- Vsetko som nechala zovriet a este som to potom povarila asi pol hodinu. Cukiny zmakli a cibula zostala este trosku chrumkava. Maizenu som si rozmiesala s trochou studenej stavy, ktoru som zliala z nasolenej zeleniny. S touto kasickou som si zahustila uvarenu zeleninu.
Horuci zahusteny rosol som povkladala do teplych poharov ktore som hned uzavrela. Pohare som otocila a prikryla som ich uterakom. Za par hodin sa pohare mozu odokryt a naspat otocit.
- No a takto vyzera hotovy cukinovy rosol pripraveny na tanieri.
- Neviem ci tam u vas je mozne kupit mlete horcicove semienka. Skusila som horcicove semienka roztlacit
- a potom preosiat. No a dostala som celkom jemnu praskovu horcicu.