Cuketovo-syrový špíz v cestíčku (fotorecept)
Autor receptu: lyali
Sobotný obed bol cuketový :-)
4 porcie |
15 minút príprava |
10 minút tepelná úprava |
Postup
- Z cukety odkrojíme konce, rozkrojíme napoly a nakrájame na polkolieska (do 5mm hrubé) a nasolíme bylinkovou soľou. Necháme postáť, kým nakrájame syr a urobíme cestíčko.
- Podľa chuti môžeme potrieť aj pretlačeným cesnakom.
- Syr nakrájame na vhodnú veľkosť napr. takto:
- Na špajdle striedavo napichujeme cuketu a syr.
- Na špajdliach :-)
- Z vajca, mlieka, múky a soli urobíme cestíčko (prisypávame toľko múky, kým cestíčko nemá fajn hustotu na "obalenie" špízu - ja som usypala asi 5PL). Špízy obalíme v cestíčku (napr. vo vyššej užšej nádobe, pomôžeme si aj lyžicou pri oblievaní špízu cestíčkom).
- Obalené špízy vypražíme na oleji vo vyššej panvici. Posypeme slnečnicovými semienkami. Vypražené položíme na papierový obrúsok, nech vpije prebytočný olej. Cuketa je zmäknutá a pritom príjemne chrumkavá. Fajn tip je piecť cestíčkové špízy v rúre na 180°C na plechu s papierom na pečenie, jemne potretom olejom a keď cestíčko stuhne na spodnej strane, otočíme a dopečieme.
- Môžeme podávať napr. s ochutenou kyslou smotanou (dávam soľ, trochu kečupu, pažítku).
- A zeleninovým šalátom (nakrájanú zeleninu osolím bylinkovou soľou, pokvapkám olivovým olejom a zalejem nálevom z bieleho vínneho octu, práškového cukru a trošku vody).
- Dobrú chuť :-)