Cuketovo-syrový špíz v cestíčku (fotorecept)

Autor receptu: lyali

Sobotný obed bol cuketový :-)

4
porcie
15 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Z cukety odkrojíme konce, rozkrojíme napoly a nakrájame na polkolieska (do 5mm hrubé) a nasolíme bylinkovou soľou. Necháme postáť, kým nakrájame syr a urobíme cestíčko.
  2. Podľa chuti môžeme potrieť aj pretlačeným cesnakom.
  3. Syr nakrájame na vhodnú veľkosť napr. takto:
  4. Na špajdle striedavo napichujeme cuketu a syr.
  5. Na špajdliach :-)
  6. Z vajca, mlieka, múky a soli urobíme cestíčko (prisypávame toľko múky, kým cestíčko nemá fajn hustotu na "obalenie" špízu - ja som usypala asi 5PL). Špízy obalíme v cestíčku (napr. vo vyššej užšej nádobe, pomôžeme si aj lyžicou pri oblievaní špízu cestíčkom).
  7. Obalené špízy vypražíme na oleji vo vyššej panvici. Posypeme slnečnicovými semienkami. Vypražené položíme na papierový obrúsok, nech vpije prebytočný olej. Cuketa je zmäknutá a pritom príjemne chrumkavá. Fajn tip je piecť cestíčkové špízy v rúre na 180°C na plechu s papierom na pečenie, jemne potretom olejom a keď cestíčko stuhne na spodnej strane, otočíme a dopečieme.
  8. Môžeme podávať napr. s ochutenou kyslou smotanou (dávam soľ, trochu kečupu, pažítku).
  9. A zeleninovým šalátom (nakrájanú zeleninu osolím bylinkovou soľou, pokvapkám olivovým olejom a zalejem nálevom z bieleho vínneho octu, práškového cukru a trošku vody).
  10. Dobrú chuť :-)